Kamunun ikinci katılım bankası Vakıf Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, "Vakıf Katılım, daha çok KOBİ’lere, üretim yapanlara, yatırım yapanlara destek olacak, öncülük edecektir. Böylece ülkemize daha fazla iş adamı ve girişimci kazandıracak, büyüyen Türkiye için çalışan yeni fikirlere sahip herkesin yanında olacaktır" dedi.

Vakıfların paylaşım kültürünü ve kamunun gücünü birleştirerek katılım bankacılığına yeni bir soluk getirmeyi hedefleyen Vakıf Katılım Bankası, Haliç Kongre Merkezi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı lansman ve törenle hizmete açıldı.

İlk aşamada Mecidiyeköy’de bulunan genel müdürlük binasının girişinde yer alan merkez şube ve 120 personelle çalışmalarını başlatan Vakıf Katılım, kamunun da desteğiyle faiz konusunda hassasiyet taşıyan yurt dışı fonların Türkiye’ye getirilmesi ve Türkiye'nin İslami finansın merkezi olması konusunda öncü rol oynamayı hedefliyor.

Açılış töreninde konuşan Vakıf Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, katılım bankacılığını diğer bankalardan ayıran en önemli özelliği, "merhametli bankacılık" yaklaşımı olarak tanımladı.

Oran, Vakıf Katılımın ilk etapta Mecidiyeköy’de 7 bin metrekarelik genel müdürlüğü ve bankacılık dünyasına örnek olması hedeflenen bin metrekarelik merkez şubesiyle hizmete gireceği bilgisini verdi.

Vakıf Katılımın bu yıl içerisinde 30 şubeye ulaşması ve 500 kişiye iş imkanı sağlamasının planlandığını aktaran Oran, 2023'e kadar Türkiye genelinde 250 şubeye ve 3 bin çalışana ulaşarak sektör lideri olmayı hedeflediklerini de vurguladı.

Vakıf Katılımın kuruluş süreci ve ortaklık yapısı

İlk olarak 2013 yılında hükümet tarafından, kamu katılım bankası kurulacağının açıklanmasının ardından 27 Şubat 2015’te kuruluş iznini alan Vakıf Katılım, 17 Şubat 2016 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) faaliyet izni aldı.

Kuruluşunun ardından hızlı bir şubeleşme sürecine girmeyi planlayan Vakıf Katılım, ilk olarak İstanbul, Ankara, Konya, Gaziantep, Bursa, İzmir, Adana, Antalya ve Kayseri’deki şubelerini açacak, sonrasında hızla tüm Türkiye’ye yayılmak üzere çalışmalarını sürdürecek.

Tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğüne ve kurucu vakıflara ait 805 milyon TL ödenmiş sermaye ile kurulan Vakıf Katılımın ortakları, "Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bayezid Han-ı Sani (II. Bayezid) Vakfı, Mahmut Han-ı Evvel Bin Mustafa Han (I. Mahmut) Vakfı, Mahmut Han-ı Sani Bin Abdulhamit Han-Evvel (II. Mahmut) Vakfı ve Murat Paşa Bin Abdusselam (Murat Paşa) Vakfı"ndan oluştu.