Daha önceki ihaleye teklif veren ABD, Fransa, Rusya ve Çin'e ortak çalışma yapılabileceği önerisi götürüldü. Rusya'ya uçak krizinden önce bu önerinin götürüldüğü öğrenilirken, Fransa Savunma Bakanı Le Drian'ın hafta içi yaptığı Ankara ziyaretinde bu öneri ele alındı.Türkiye bu projede, teknoloji transferini öncelikli tutarken, Çin'in ihale sürecinde verdiği sözler ve proje bedelinde sunduğu düşük fiyat teklifi etkili olmuştu.

Ancak, sözleşme görüşmeleri sırasında teknoloji transferi konusunda Türkiye'yi tatmin edecek şekilde sonuç öngörülmeyince, ihale tamamen iptal edilmişti. İhalenin iptaliyle birlikte Ankara yerli hava savunma sistemi projesi için kolları sıvadı. Projenin nasıl hayata geçirileceği konusunda yol haritası belli oldu. Türkiye, yerlilik oranını en üst seviyede tutmaya çalışacağı savunma sisteminde dışarıdan yabancı bir ortak ile çalışacak.

 İNGİLİZLERDEN DESTEK 

Milli muharip savaş uçağında yabancı teknik destek sağlayıcı olarak İngiliz BAE Systems firması ile anlaşan Savunma Sanayi Müsteşarlığı, uzun menzilli füze sistemi için de aynı yöntemi izleyecek. Diğer ülkelerle ise temasların sürdüğü öğrenildi.