Nermin UÇTU/ MANİSA, () - MANİSA’da üzüm üretimiyle ilgili düzenlenen toplantıda konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, Türk üzümünde fiyat yüksekliği nedeniyle müşteri kaybı yaşandığını söyledi. Zincirlioğlu, İran ve Amerika pazarlarına kayma olduğunu dile getirdi.
Manisa Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıda bağ alanlarının genel durumu, gözlenen uyanma sorunu ve üzüm piyasalarında ilerleyen süreçteki beklentiler gündeme geldi. Toplantıya, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran ve İzmir, Manisa, Denizli’deki oda ve borsaların temsilcileri katıldı. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, bağcılık faaliyetleri ve üzüme dayalı ekonomiyle ilgili çözüm önerilerine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Özkasap, ihracatta büyük bir gelir sağlayan üzümün geçen yıl 500 milyon doların üzerindeki döviz girdisinin ülke ekonomisini dengede tuttuğunu dile getirdi. Rekoltenin yıldan yıla farklılıklar gösterdiğini ancak dünya piyasasında söz sahibi olduklarını kaydeden Özkasap, pazarlamanın daha da geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
ÜZÜMDE AFET KORKUSU
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, iklimsel değişikler nedeniyle bağlarda erken uyanma olduğunu söyledi. Demran, “2013 yılı verim açısından çok sıkıntılı bir yıl oldu. Bu yıl ise küresel ısınma iklimde aşırı değişiklere neden oldu. Bu değişimler üzümlerin erken uyanmasına ve don riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Yine bağlarda uyanma erken başladı. Ama uyanmalarda verim olduğunu görüyoruz. Eğer bir afet olmazsa verimin yüksek olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
TÜRK ÜZÜMÜ DÜNYADA SEVİLİYOR
Üzüm piyasasının güncel durumu ve beklentiler hakkında konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, üzüm üretiminin yaklaşık 100 bin aileyi geçindirdiğini kaydederek, üzümün yetiştirilmesi kadar satışının da önemli olduğunu belirtti. Zincircioğlu, “Bu ürünün yüzde 90’ı ihracata gidiyor. İhracata giden bir ürünün satışının da konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Türk üzümünün yüzde 90’ı Avrupa pazarına satılıyor. Türk üzümünün kalitesi Avrupa’da ve dünyada aranan bir kalitedir. Üzümümüzün önü açık, her zaman talep ve alıcımız olacak” dedi.
FİYAT YÜKSEKLİĞİ ALICI KAYBINA NEDEN OLDU
Üzümdeki fiyat sorusunu gündeme getiren Zincircioğlu, üzüm fiyatının 5 buçuk lirayı gördüğünü ancak fiyatların zaman içerisine normal seviyesine indiğini dile getirdi. Zincircioğlu, “Sezon açıldıktan sonra bu yükselmeyi teşvik edici fiyatların daha da yükseleceğini söyleyen kişi ve kurumlar oldu. 'Elinizdeki üzümleri satmayın, tutun, bekletin' dediler. Bu tip beyanatlar üreticiyi daha büyük bir beklenti içine soktu. Üreticiler beklenti içinde mallarını tuttular. Fiyat belirli bir seviyeye yükseldi ve durdu. Bizim bu malı satabileceğimiz belirli bir piyasa var ve o piyasasının da alternatifleri var. Alıcı, Türk üzümü ve diğer alternatifler arasında fiyat farkı çok büyük olduğu takdirde başka alternatiflere gidip oradaki üretim merkezlerinden üzümü alıyor. Biz bu sene maalesef büyük bir pazarımızı oralara kaptırdık. Senelerden beri Türk üzümü kullanan alıcılar maalesef İran’a, Amerika’ya gidip oraların üzümünü kullanmak mecburiyetinde kaldı. İlk defa kullandıkları o ürünlerden de memnun olanlar oldu” diye konuştu.
Fiyatların bir şekilde aşağıya çekilmesi gerektiğine dikkat çeken Zincircioğlu, aşırı fiyat yüksekliğinde Türk üzümünün dünya piyasasına satılmasının güç olacağını dile getirdi. Zincircioğlu, “5 buçuk liradaki üzüm 3 lira 20-3 lira 30 seviyesine inmiş durumda. Bu bir balondu, patladı ve şu anda normal seviyesine indi” dedi. Üzümün farklı ülkelerde de üretildiğini dile getiren Zincircioğlu, o fiyatların baz alınarak fiyat belirlemenin yanlış olduğunu söyledi.

NU(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)