Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, () - TÜRKİYE Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, sulama kooperatiflerine üye olan çiftçilerin ödenemeyen elektrik borçları faizleri ve vergi borçları faizlerinin Torba Yasa içerisine alınarak silinmesini istedi.
Çiftçilerin borçları nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği destek primlerinden yararlanamadığını kaydeden Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, sulama ile ilgili elektrik ve vergi borçları faizlerinin yeni çıkarılacak Torba Yasa içerisinde değerlendirilerek silinmesini istedi. Ana para borçlarının üzerine neredeyse bir o kadar da faiz biriktiğini belirten Uysal, taleplerinin Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği'ne bağlı 2.5 milyon çiftçinin isteği olduğunu açıkladı.
Çiftçiler tarafından ödenemeyen ve faizler ile birlikte biriken tarımsal elektrik borçlarının yeniden yapılandırılmasını beklerken desteklemelerden de faydalanamadıklarını ifade eden Uysal, "Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçlarını ödeyinceye kadar 2014 yılında yapılması gereken tarımsal destekleme ödemelerinin yapılamayacağını içeren 2014 / 6052 sayılı Bakanlar Kurulu kararı 9 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Yine ilgili Bakanlar Kurulu kararının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2014 / 9 nolu tebliği de aynı Resmi Gazete'de yayınlandı. Çiftçilerimiz bu karar karşısında şoke oldu. Tarımsal elektrik borçlarının ana parası 810 milyon TL iken faizle birlikte toplamı 1 milyar 200 milyon TL'yi buldu. Sulama kooperatiflerinin ayrıca özel şirketlere de 1 milyar borcu bulunuyor" dedi.
Tarımsal elektriğin üzerinde yüzde 45'e varan çeşitli maliyet arttırıcı unsurlar bulunduğunu belirten Halis Uysal, bunların kaldırılarak tarımsal elektrik ücretlerinin düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa Birliği'nde tarımsal elektrik ücretlerinin 11 sent iken Türkiye'de 23 sent olduğunu hatırlatan Uysal, şöyle konuştu:
"Avrupa Birliği'nde KDV yokken bizde yüzde 18.5, yüzde 19 elektrik kaçağı parası var. Yüzde 5 belediye hissesi, yüzde 2.5 TRT payı, yüzde 1 fon bulunuyor. Bunların kaldırılması Türk çiftçisini her açıdan güçlendirecek. Zaten dar boğazda olan çiftçilerimizin daha fazla mağdur olmaması için ivedilikle bu Bakanlar Kurulu kararının uygulamadan kaldırılıp çiftçilerimizin desteklemeleri ödenmelidir. Tarımsal sulama yapan kooperatif ve çiftçilerimizin faizlerinin silinmesi ve vergi affından yararlandırılması gerekiyor."

MHÖ(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)