ULUSLARARASI Nakliyeciler Derneği (UND) Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri'deki ABC Nakliyat  Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Bilen, Bulgaristan  geçiş sorununda tüm taraftarı acilen harekete geçmeye çağırdı. Bilen,''Bulgar yetkililer, Türk şoförlerini yıldırmak amacıyla Bulgaristan üzeri taşımalarımızda her türlü haksız yaptırımı uygulamakta, şoförlerimize ve nakliyecilerimize adeta kan kusturmaktadır ''dedi.
UND Genel başkan Yardımcısı Ergün Bilen, Bulgaristan’da kesilen cezaların ortalama bin 500 euro olduğunu, Türkiye’de, köprülerden kaçak ve kırmızı ışıkta geçen Bulgar araçlarından 1 euro dahi ceza alınmadığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:
''Buradan Bulgaristan’daki muhataplarımıza seslenmek istiyoruz. Siz AB’ye katılmadan önce, Bulgaristan üzerinden transit geçişlerimiz serbestti. Türkiye-AB arasında geçerli hukuk kurallarından 'standstill', yani, şartların mevcut durumdan kötüye dönüştürülememesi kuralına göre, 2007’de transit geçişlerimize kota uygulamanız suçtur. Derneğimizin, gerek Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız, gerekse Bulgar ve AB’deki muhataplarımız nezdindeki yoğun girişimleriyle çözme gayretinde olduğu 'Bulgaristan transit geçiş sorunu' konusunda medyada son günlerde, Bulgar tarafının yönlendirdiğini öğrendiğimiz asılsız haberler gündeme gelmektedir.
Bu haberlere gerekli cevap verilmiştir. Bulgar tarafının bu süreçte 'servis ettiği' ve derneğimize de ilettiği, Müsteşar Yardımcımız Talat Aydın’a hitaben Bulgar Ulaştırma Bakanlığı’nın gönderdiği mektup da değerli medya temsilcilerimizle paylaşılmıştır.
UND olarak, bu mektubun 'Bulgar tarafının Türk tarafını masaya oturarak pazarın paylaşımı konusunda ek tavizler vermeye ikna etme' çabalarının bir başka kanıtı olarak kabul ediyoruz. Bu mektupta yer alan 'toplantı yapılana kadar' ibaresi, Bulgar tarafının ülkemiz nakliyecilerinin her halükarda hak ettikleri 'transit' geçiş belgelerini teslim etmeyerek, kendi yük pazarımızdan daha fazla pay koparma fırsatçılığının açık bir göstergesidir. Toplamda ülkemize 125 bin geçiş belgesi vermesi gereken Bulgaristan’ın, çeşitli uydurma bahanelerle, önce 5 bin belge, ardından 10 bin belge gibi, nakliyecilerimize gereksiz beklemeler ve maliyetler yaratan 'yıkıcı' bir tutumla elindeki belge kozunu oynamaya çalıştığı aşikardır. Bulgar nakliyeciler, ülkemiz nakliyecilerine karşı AB üyesi olarak kota ve vize gibi ek maliyetler olmadan elde tuttukları 'avantajlarla' zaten Türkiye-Bulgaristan arasındaki taşımalarda yüzde 80 pazar payını elinde bulundurmaktadır. Bir başka deyişle, Türkiye’den Bulgaristan’a gerçekleşen 60 bin ihraç seferinden 50 bini Bulgar araçlarınca taşınmakta, sadece yüzde 20’si, yani 10 bin seferi taşınan yükün sahibi ülkemiz nakliyecilerince taşınmaktadır. Bulgar tarafı, bununla yetinmeyerek, daha fazlasını mı istemektedir? Bulgar yetkililer, Türk şoförlerini yıldırmak amacıyla Bulgaristan üzeri taşımalarımızda her türlü haksız yaptırımı uygulamakta, şoförlerimize ve nakliyecilerimize adeta kan kusturmaktadır. Transit geçişlerimize kota uygulamanız suçtur. Nasıl, Türk şoförleri, Almanya, Hollanda'da Türkiye-AB arasındaki Ortaklık Anlaşması ve Gümrük Birliği Kararı öncesinde, 'vizesiz giriş' hakkına sahipse, bugün de aynı hakka sahip olmalıdır. Bulgar nakliyeci dostlarımıza da sesleniyoruz, sizleri kimin yönlendirdiğini herkes biliyor. Lütfen onların oyuncağı olmayın.''

OE(OE/AK)