BURSA, () - ULUDAĞ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, birlik tarafından yılın ilk 6 ayında 12 milyar 257 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.21 artış yaşandığını söyledi. Sabuncu, Haziran ayında ise yüzde 12’lik yükseliş ile 2 milyar 180 milyon dolarlık ihracat yapıldığını açıkladı.
UİB'e bağlı 5 birlik tarafından gerçekleştirilen ihracat oranı ile ilgili Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, değerlendirmelerde bulundu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB), Haziran ayında 1 milyar 820 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Sabuncu, geriye dönük 1 yıllık süre içerisinde ise yüzde 13.64 oranında artış ile 19 milyar 837 milyon dolarlık ihracat yapıldığını kaydetti.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) Haziran ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarak, 114.8 milyon dolar olduğunu söyleyen Sabuncu, "UTİB'in altı aylık ihracatı yüzde 7.57 artışla 745.8 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık toplam ihracat da yüzde 10 artarak, 1 milyar 404 milyon dolara yükseldi. Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) ihracatı ise, Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4'lük artışla 49.5 milyon dolara yükseldi. Altı aylık ihracatı yüzde 7.5 artışla 300 milyon dolar gerçekleşen UHKİB'in son 12 aylık ihracatı ise, yüzde 3 artarak, 538 milyon dolara ulaştı" diye konuştu.
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) Haziran ayı ihracatının ise yüzde 5.6 artışla 13.2 milyon dolara ulaştığını açıklayan Sabuncu, "UMSMİB'in altı aylık ihracatı yüzde 2'lik artışla 86.5 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık toplam ihracatı ise yüzde 7.64 oranında azalarak, 178.9 milyon dolara düştü. Haziran ayında ihracatı yüzde 0.15 oranında artan, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 21.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB'in geriye dönük bir yıllık ihracatı ise yüzde 2.71 artış göstererek, 102 milyon dolar oldu" dedi.
"CARİ AÇIĞIN İHRACATLA KAPATILABİLECEĞİ UNUTULMAMALI"
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın oluşturduğu geçici dış ticaret verilerini değerlendiren UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, Mayıs ayında dış ticaret açığının yüzde 28.7 azalmasının, döviz kurlarındaki artışın ithalata yansımasından kaynaklandığını ifade ederek, "Döviz kurlarındaki artış ithalattaki daralmayı yüzde 10 seviyelerine getirdi. Bu da dış ticaret açığında önemli derecede azalmaya neden oldu. Bu azalmanın gelecek aylarda da devam etmesini umuyoruz. Ayrıca ekonomiye yön veren kuruluşların, ülkemizin yumuşak karnı konumundaki cari açığın ihracatla kapatılabileceğini unutmamaları gerekir" diye konuştu.
"AVRUPA'DAKİ YERİMİZİ SAĞLAMLAŞTIRIP, YENİ PAZARLAR ARAŞTIRMALIYIZ"
Sabuncu, Türkiye’nin 2014 yılı ilk çeyreğinde yüzde 4.3 büyüdüğünü ve ihracata dayalı büyüme ile Türkiye'nin son dört çeyrek yüzde 4’ün üzerinde büyümeye devam ettiğini hatırlattı. Mayıs ayı dış ticaret verilerine göre, Türkiye ekonomisinin yüzde 4.3 büyürken, dış ticaret açığının da yüzde 25 gerilemesi, ihracatın büyümeye net katkısının devam edeceğini gösterdiğini belirten Sabuncu, "Bu durum Avrupa’daki yerimizi sağlamlaştırmayı ve yeni pazarlar araştırmayı gerektiriyor" dedi.
"IRAK DİKKATLE TAKİP EDİLMELİ"
Faizler ile ilgili alınan kararların ekonominin genelini etkilediğine de dikkat çeken Sabuncu, "Dış ticaret açısından bakıldığında kurlardaki dalgalanmalar özellikle ihracatçı için istenmeyen bir durum. Almanya’dan sonra ikinci büyük ihracat pazarımız olan Irak’taki karışıklıklar, ekonomimiz açısından dikkatle takip edilmesi gereken bir durum olarak sıcaklığını korumaktadır" diye konuştu.
"6 AYLIK DÖNEMDEKİ İHRACAT ARTIŞI OLUMLU PERFORMANSIN GÖSTERGESİ"
Ekonominin önemli dinamiklerinden biri olan ihracatın, üretimden istihdama, dış ticaret açığının kapatılmasından, vergi gelirlerinin artmasına kadar her alanda etkili olduğunu da sözlerine ekleyen Sabuncu, "2014’ün ilk 6 aylık dönemindeki ihracat artışı, olumlu giden performansın bir göstergesi" dedi.

(FOTOĞRAFLI)