BURSA, () - ULUDAĞ İhracatçı Birlikleri (UİB) Mayıs ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 2 milyar 197 milyon dolar olarak gerçekleşti. 
UİB bünyesinde faaliyet gösteren birliklerin ihracat rakamları açıklandı. Yılın ilk 5 aylık dönemindeki ihracat 10 milyar 83 milyon dolara ulaşırken geriye dönük bir yıllık ihracat ise 23 milyar 471 milyon dolar seviyesine ulaştı. Birliğe bağlı Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Mayıs ayında da hız kesmeyerek geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 643 milyon dolar olan ihracatını bu yıl yüzde 11.24 oranında artırarak 1 milyar 828 milyon dolara ulaştı. OİB, geriye dönük 1 yıllık ihracatını ise yüzde 13.79 artırarak 19 milyar 646 milyon dolarlık ihracata imza attı.
TEKSTİLDE İSTİKRAR SÜRÜYOR
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ihracat artışını istikrarla yükseltmeye devam ediyor. Mayıs ayında ihracatını geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 oranında artırmayı başaran UTİB, 130.6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılın ilk beş ayındaki ihracatı yüzde 8,6 oranında artan UTİB’in geriye dönük 1 yıllık ihracatı ise 10.47 oranında artarak 1 milyar 402 milyon dolar oldu.
HAZIRGİYİM DE YÜKSELİŞTE
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), Mayıs ayı ihracatını bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 20 oranında artırarak 55.4 milyon dolar rakamına ulaştı. Yılın ilk beş ayında 251 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Birlik, geriye dönük bir yıllık ihracatını da 2.80 oranında artırarak 536.6 milyon dolar rakamına ulaştı.
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), Mayıs ayı ihracatında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.54’lük bir artış sergileyerek, 15 milyon dolar rakamına ulaştı. Yılın ilk beş ayında ihracatını 1,41 oranında artıran UMSMİB’in geriye dönük 1 yıllık ihracatı ise yüzde 8.47 oranında azalarak, 178.2 milyon dolar oldu.
YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI DA ARTTI
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Mayıs ayında yaklaşık 17’lik artış göstererek 5.6 milyon dolar seviyesine geldi. UYMSİB’in geriye dönük 1 yıllık ihracatı da 6.86 oranında artarak 102 milyon dolar rakamına ulaştı.
UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve 'diğer' başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise 2014 yılı Mayıs ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 2’lik düşüşle 162.7 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl ilk kez hazırlanan 'Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu 2014’ü değerlendiren UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, 2014 yılının dış ticarette bir fırsat yılı olmasını bekledikleri ifade ederek, "2014 yılının ilk 5 ayındaki gibi doğru adımlar ile ilerlersek, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin de dediği gibi orta vadeli program hedefi olan 166.5 milyar dolarlık ihracatı zorlanmadan gerçekleştirebiliri" diye konuştu.
İHRACATÇIYA DÜŞÜK FAİZ VE YÜKSEK VADELİ KREDİ
Döviz kurlarında istikrar ve faiz oranlarının döviz kurlarına istikrar getirecek düzeyde olmasını istediklerini belirten Orhan Gençoğlu, "Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’deki cari açığa sürekli vurgu yapmaktalar. Faiz oranlarının düşmesi cari açığı tetikliyor gibi görünse de, kredi faizlerine yansıyacak bir faiz indirimi yanında üreticinin, ihracatçının düşük faizli kredi ile desteklenmesi uzun vadede ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacaktır" dedi.

NG(FK/BT) (FOTOĞRAFLI)