İSTANBUL, 2 Temmuz () - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, su ürünleri üretiminde yaşanan gerilemeye dikkat çekerek, sektörün güçlenmesi için "teşvik ve destek" talebinde bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2013 yılında su ürünleri üretiminde yüzde 5,8’lik bir gerileme olduğuna işaret eden Başraktar, "Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz, 607 bin tondan çok daha fazla su ürünleri üretme potansiyeline sahip" dedi.

Su ürünleri sektörünün önünün açık ve gelecek vadeden bir sektör konumunda bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, su ürünleri yetiştiriciliğinin artırılması için üreticilerin desteklenmesinin büyük önem taşadığını vurguladı.

"SU ÜRÜNLERİNDE AR-GE ÇALIŞMALARI DESTEKLENMELİ"

Su ürünleri üretimini artırmak için öncelikle orta ve uzun vadeli eylem planları hazırlanıp, hedefler belirlenmesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, "Sektörün gelişmesi için destek ve teşviklere ihtiyaç var" dedi ve ekledi:

"Kaynakların rasyonel kullanılabilmesi için su ürünleri eğitim merkezleri kurularak, eğitimler yapılmalı ve Ar-Ge çalışmaları desteklenmelidir. Bakanlık taşra teşkilatında kıyı illeri ile sektörün yoğun faaliyet gösterdiği illerde su ürünleri şube müdürlükleri kurulmalıdır."

"PİYASA İÇİN ET VE SÜT KURUMU DEVREYE GİRMELİ"

Su ürünleri sektöründe aracı ve kabzımal yoluyla dağıtım yapıldığı için pazar ve fiyat oluşumunda sorunlar ortaya çıktığının altını çizen Bayraktar, "Piyasa düzenlemede sorumluluk alacak bir kuruma ihtiyaç duyuluyor. Et ve Süt Kurumu bu konuda devreye girmelidir. Su ürünleri sektöründe örgütlenme yapısı mutlaka güçlendirilmelidir" uyarısında bulundu ve şu konulara dikkat çekti:

"Kıyı bölgelerde ve baraj göllerde ağ kafes yetiştiriciliği için uygun üretim alanları belirlenmelidir. Yumurta ve yavru üretimi amacıyla uzmanlaşmış damızlık işletmelerinin kurulması ve mevcut işletmelerin geliştirilmesi teşvik edilmelidir. Son yıllarda başta yem olmak üzere girdi maliyetleri yükselmiştir. Bu durum yetiştiricilik sektörünü olumsuz etkilemektedir. Kısa dönem için yem ve yem hammaddelerindeki gümrük vergileri ve fonları kaldırılmalıdır."

"DONDURMA, TUZLAMA, KONSERVE TESİSLERİ KURULMALI"

Türkiye'deki yetiştiricilik işletmelerinde hastalık haritası çıkarılmalı ve hastalıkların yayılımının önlenmesi için tedbirler geliştirilmesi gerektiğine de işaret eden Bayraktar, "Balıkçılıkta arz-talep dengesi oluşturularak, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması gereklidir" dedi ve şöyle devam etti:

"Balıkçılık sektöründeki ürünlere yönelik dondurma, tuzlama, konserve ve paketleme ünitesi içeren işleme tesislerinin kurulması ekonomik anlamda sektöre katkı sağlayacaktır. Ülkemizde dünya ortalamasının altında olan kişi başı su ürünleri tüketiminin artırılması için tedbirler alınmalıdır."