Nedim KOVAN/ ORDU,() - TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar fındık ve hayvansal ürünlerde ithalat söylemleri yaşandığına dikkat çekerek, "İthalat lobileri hortladı. Onlara buradan sesleniyorum. Lütfen bunu yapmayın. Yapılacak olan bir ithalat fiyatları çökertir, bundan aracılar kazanır. Ne üretici kazanır ne tüketici kazanır, bu ülkede herkes aklını başına alsın" dedi.
TZOB Karadeniz Bölgesi Doğal Afetleri Değerlendirme Toplantısı bugün Ordu TESK Otel'de yapıldı. Toplantıya Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Ak Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Karadeniz Bölgesi'nin Ziraat Odaları Başkanları katıldı.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar toplantıda yaptığı konuşmada don ve kuraklıktan dolayı tarım ürünlerinde ciddi oranda zarar meydana geldiğini vurgulayarak hükümetin üreticilere yönelik desteklerinin artırılması gerektiğini kaydetti.
KARADENİZ'DE DON HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILDI
Fındıkta dondan meydana gelen hasarla ilgili Ordu, Giresun, Trabzon ve Samsun'da saha çalışması yapıldığını anlatan Bayraktar, "Fındık ihracatımızdan yaklaşık 2 milyar dolar gelir elde edildiği dikkate alındığında, dondan zarar eden sadece üreticimiz olmayacaktır. Tüccarımız, sanayicimiz, ihracatçımız bu sektördeki hemen bütün kesimler ve ülke ekonomimiz dondan büyük kayba uğrayacaktır. Don zararı en fazla Ordu, Giresun ve Trabzon'un yüksek kesimlerinde görülmekle birlikte, fındık üretiminin yapıldığı diğer illerde de yer yer zararlar olmuştur" dedi.
İTHALAT FİYATLARI ÇÖKERTİR
Eldeki verilere göre bu yıl fındık üreticisinin büyük kaybı olduğunu, net verilerin hasar tespit çalışması tamamlandıktan sonra ortaya çıkacağını da belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık ve hayvansal ürünlerle ilgili ithalat söylemlerine de sert çıktı. İthalat lobilerinin arttığını, bu lobilere karşı TZOB olarak verdikleri mücadeleyi sürdürüceklerini ifade eden Şemsi Bayraktar şunları söyledi:
"Bugünlerde bir ithalat söylemleri var. Bunu hem fındıkta yaşıyoruz, hem de zaman zaman hayvancılık sektöründe yaşıyoruz. İthalat söyleminde bulunan bazı arkadaşlarıma şunu ifade etmeden geçemeyeceğim. Lütfen çiftçimizin moralini bozmayın. Burada çiftçimizin moralini yükseltmek için buradayız. Çiftçimiz sıkıntıyı çekiyorsa sizlerde çekiyorsunuz. Şimdi ithalat konuşulacak işmi arkadaşlar, yani ithalat konuşulur mu şimdi. Zamanlama fevkalade manidar. Bunu zaman zaman hayvancılık sektöründe de görüyoruz. 'Vay efendim et pahalı et ithalatı yapalım', bir defa şunda anlaşmamız lazım. Arz-talep dengesinin sağlanmasında üretim esastır. Yani bugün ithalat yaparsınız, ahırları boşaltırsınız ithalatçı olmaya devam edersiniz. Elbette fiyatlar makul bir seviyeye geldiği takdirde muhakkak suretle bu arz talep dengesi sağlanacaktır. Zaten hayvancılığı süt hayvanıyla götürmeniz lazım. Ana varsa dana vardır. Süt hayvancılığınız iyi değilse besin hayvancılığının iyi olma şansı yoktur. Şimdi geldiğimiz noktada yem fiyatlarına bağlı olarak bir miktar hayvan, et fiyatlarımız arttı ama ithalat lobileri hortladı. Ve onlara buradan sesleniyorum, lütfen bunu yapmayın. Bu ithalat lobilerine verdiğimiz mücadeleyi bundan sonrada vermeye devam edeceğiz, karşınızda bizi bulacaksınız. Şu anda yem fiyatlarına bağlı olarak et fiyatları makul seviyeye gelmek üzere, bu ahırların dolması demektir. Yapılacak olan bir ithalat fiyatları çökertir, bundan aracılar kazanır. Ne üretici kazanır ne tüketici kazanır, bu ülkede herkes aklını başına alsın. Bu efendiliği bize verdiniz ama yani belimiz yamuldu. Bu efendiliği siz alın şu belimizi bir doğrultalım, artık taşıyamıyoruz sırtımızdan inin. Bu Türk çiftçisi sizi taşıyamıyor sırtımızdan inin."
LİSANSLI DEPOCULUKTA BAŞARILI OLUNAMADI
TZOB olarak lisanslı depoculuğa çok önem verdiklerini ancak fındıkta lisanslı depoculuğun başarılı olmadığını, bunun nedenlerinin de Ankara'da düzenlenecek bir toplantıda masaya yatırılması gerektiğini kaydeden Bayraktar, "Bunu fevkalade önemli görüyoruz. Başarılı olabildik mi, olamadık. Neden başarılı olamadığımızı masaya yatırmamız lazım. Üretici lisanslı depoculuğa niçin teveccüh göstermiyor, tüccara götürüp emanete fındık veriyor da onlara teveccüh gösteriyor da lisanslı depolara niçin göstermiyor. Bunu Ankara'da masaya yatırmamız lazım. Tabi bildiğimiz şeyler var. Ama sonuçta ortak bir çözüm noktasıda bulmamız gerekiyor ki lisanslı depolar daha fonksiyonel olsun, daha işlevsel olsun" diye konuştu.

NK (MS/AK) (FOTOĞRAFLI)