İSTANBUL, 4 Ağustos () - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda yaşanan kuraklık ve don gibi afetlere karşın, gıda fiyatlarındaki artışın sınırlı kaldığını söyledi.

Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) beklentileri aşanTemmuz enflasyon verilerine ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, gıda fiyatlarındaki artışın, ortalama enflasyonun altında kaldığına dikkat çekti.

Tüketici fiyatlarının Temmuz'da yüzde 0.45 artmasına karşın, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyat artışının yüzde 0.30 düzeyinde kaldığına işaret eden Bayraktar, "Bu yıl tarımda yaşanan kuraklığa, dona, diğer bütün afetlere rağmen, gıdadaki fiyat artışı sınırlı kalmıştır" dedi.

BAŞÇI GIDAYI İŞARET EDİYORDU

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçen ay yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nu açıklarken, son dönemde enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktörün gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olduğunu söyledi.

Başçı, yurt içi gıda fiyatlarındaki yakın dönem gerçekleşmelerin uluslararası gıda fiyatlarından önemli derece ayrıştığını belirterek hükümete de gıdada ithalat politikasına müdahale çağrısında bulundu.

"ÜRETİCİ FİYATLARI GERİDE KALIYOR"

Üretici fiyatlarındaki artışın, her zaman tüketici fiyatlarındaki artışın altında kaldığına işaret eden Bayraktar, "Haziran’da tarımda üretici fiyatları yüzde 0.18 gerilerken, gıdada tüketici fiyatları yüzde 0,36 artmıştı" dedi ve şöyle devam etti:

"Temmuz'da bir yıllık gıda enflasyonu yüzde 12.56 iken, Haziran’da üreticide yüzde 7.37 düzeyindeydi. Tarımda üreticide fiyat artışlarıyla tüketicide gıda fiyatları arasında önemli bir fark olduğunu, üreticideki artışın genel enflasyonun altında kaldığını görüyoruz. Bu durum, tarım ve gıdada fiyat istikrarının önemini ortaya çıkarıyor. Üreticiden tüketiciye ürün uygun fiyatlarla ulaştırılmalı. Üretici de kazanmalı, tüketicide uygun fiyatla tüketebilmelidir."