İSTANBUL, () TÜRKİYE İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türk şirketlerinin yurtdışına açılımını sağlamaya yönelik faaliyetleri kapsamında 'Rusya'daki ticaret ve yatırım imkânları' konulu 'Türkiye-Rusya Federasyonu Ticaret ve Yatırım Forumu'na katıldı.

Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergei Katyrin başkanlığında düzenlenen ve Moskova, Samara, Rostov, Tataristan, Vologda, Lipetsk Sanayi ve Ticaret odası başkanlarının da katıldığı forumun açılışında konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Kuruluşundan bu yana, Türk müteşebbislerinin ticaret, yatırım ve ortaklıklar yoluyla yurt dışına açılmaları için projeler üreten ve kısa zamanda yurt içinde ve yurtdışında çok geniş bir ilişki ağına ulaşan TUSKON, 150 milyon nüfusu, 1.9 trilyon dolarlık gayri safi milli hasılası, 844 milyar dolarlık dış ticareti, 208 milyar dolar dış ticaret fazlası olan, çok zengin doğal kaynaklarıyla dünyanın en önemli ve en büyük ülkelerinden biri olan ve Türkiye’nin en önemli stratejik ortağı olan Rusya Federasyonu’nu çok önemsemektedir" dedi.
"RUSYA'DAKİ TÜRK YATIRIMLARI 12 MİLYAR DOLARI AŞTI"
Rusya’daki toplam Türk yatırımlarının 12 milyar doları aştığına dikkat çeken Meral sözlerine şöyle devam etti:
"Türk müteahhitler geçen 20 yıl içerisinde Rusya’da 40 milyar doları bulan önemli projeleri hayata geçirmiştir. Rus şirketlerin Türkiye’deki toplam yatırımları 9 milyar doların üzerindedir. Ülkelerimiz arasındaki karşılıklı yatırımların geldiği seviye birbirimize olan güven ve stratejik iş birliğinin en önemli göstergesi olduğunu düşünüyorum. 2013 ihracatımız 7,256 milyar dolar, ithalatımız ise 25,5 milyar dolar toplamda 32,756 milyar dolar olmuştur. Biz Türkiye olarak zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarına sahip, ağır sanayide tecrübesi olan, 150 milyon nüfusuyla güçlü ve zengin Rusya gibi bir komşumuz olduğu için kendimizi şanslı görüyoruz."
"FIFA DÜNYA KUPASI TÜRK MÜTEAHHİTLER İÇİN FIRSAT"
Rusya’nın, Türk müteahhitler için çok önemli bir pazar olduğunu ifade eden TUSKON Başkanı, "Türk müteahhitler geçen 20 yıl içerisinde Rusya’da 40 milyar doları bulan önemli projeleri hayata geçirmişler, 2018’de Rusya'da gerçekleştirilecek FIFA Dünya Kupası için yapılacak projelerde de görev almak istemektedirler. Rusya Federasyonu, Türk müteahhitlik sektörü için cazibe merkezi olmaya devam edecektir" diye konuştu.
"TUSKON BİZİM İÇİN GÜVENİLİR VE KADİM BİR ORTAK"
Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergei Katyrin de TUSKON’un kendileri için kadim ve güvenilir bir dost olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Türkiye ile sadece ekonomik alanda değil, siyasi anlamda da yüksek ilişkilere sahibiz. Rusya’dan Türkiye’ye her yıl 4 milyon turist geliyor. Rusya’da yurtdışına çıkmış biri mutlaka Türkiye’yi görmüştür. Türk müteahhitler, Soçi’deki Olimpiyat tesislerindeki işlerini yüksek kaliteyle zamanından önce teslim ettiler. Rusya’nın tüm bölgelerinde Türk mütehahhitler iş yapıyorlar. Rus firmaları, Türkiye’ye 2013’te 843 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu süreç bizi memnun ediyor. TUSKON’a ise burada teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bizim için çok önemli, kadim ve güvenilir bir ortak."
"RUS İŞADAMLARI DA GÜMRÜKLERDEN ŞİKAYETÇİ"
Rusya’da gümrüklerde yaşanan sıkıntılara da değinen Katyrin, "Sadece Rusya’ya ihracat yapan işadamları değil, Rus işadamlarımız da gümrüğümüzden şikâyetçi. Bu sorunların bilincinde olan yönetim konuyla ilgili önlemler almak için gayret ediyor. 1 yıl önce hızlı geçişler için önlemler alındı. Aslında iyileşme var, kısa süre içinde çok daha iyi duruma geleceğini düşünüyorum. Teknik altyapıyı da geliştirmemiz gerekiyor" dedi.
Türkiye-Rusya Federasyonu Ticaret ve Yatırım Forumu, heyetler arasında gerçekleştirilen ikili iş görüşmelerinin ardından son buldu.
(BB) (FOTOĞRAFLI)