TÜSİAD tarafından, AB katılım müzakerelerinde yeni bir başlık açılmasıyla ilgili yapılan basın açıklamasında, "Bu süreçte daha etkin rol oynamak durumunda kalacağını düşündüğümüz Kalkınma Ajanslarının yönetiminde, bölgesel sivil aktörlerin de yer almasına yönelik adımların atılmasını çok önemsiyoruz” denildi.
 Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“2005’te başlayan ve uzunca bir süredir kesintiye uğramış gözüken Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinde 22 no’lu Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu başlığının açılmasından memnuniyet duyuyoruz. Geçen 8 yıllık süre içinde 35 müzakere başlığından sadece 13’ü açılabilmiş durumdadır ve bu da müzakere eden her iki tarafın da sürece bağlılıklarının geliştirilmesi ihtiyacını ortaya koymaktadır.
Söz konusu başlığın açılmasının sürece yeni bir ivme kazandırmasına dair umutlarımızı vurgularken, sürecin üyelikle sonuçlanması için somut bir hedef katılım tarihinin telaffuz edilmesinin yararına olan inancımızı ifade ediyoruz. Diğer yandan, başta Kıbrıs sorunu olmak üzere, kalan başlıkların müzakereye açılmasının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik karşılıklı olarak siyasal iradenin daha güçlü şekilde ortaya konması gerekliliğini vurgulamak isteriz.
Müzakereleri açılan Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu başlıklı 22. Fasıl, temelde bölgeler arasındaki sosyo-ekonomik farklılıkların azaltılmasına yönelik bölgesel politikaları ve bu amaçla AB fonlarının kullanımına yönelik mekanizmaların oluşturulmasını kapsamaktadır. Bu açıdan, müzakere sürecinin, üyelikle birlikte AB Yapısal Fonlarından en etkin şekilde faydalanılması yönünde adımların atılması açısından önemli fırsatlar yaratmasını temenni ediyoruz. Bunun yanısıra bu fonların bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması ve bölgelerin rekabet gücünü artıracak tedbirlere en etkin şekilde yönlendirilmesi için de önemli yararlar sağlayacağına inanıyoruz.
Bu süreçte daha etkin rol oynamak durumunda kalacağını düşündüğümüz Kalkınma Ajanslarının yönetiminde, bölgesel sivil aktörlerin de yer almasına yönelik adımların atılmasını çok önemsiyoruz.”