İSTANBUL, () TÜRKONFED’in aylık ekonomi raporunda, yüksek enflasyon, yüksek dış açık ve düşük büyümenin, yerel seçimlerden sonra değişeceğine ilişkin bir emare gözükmediği belirtildi.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından hazırlanan Aylık Ekonomik Görünüm Raporu-Mart 2014 kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, Türkiye ekonomisinin girdiği yüksek enflasyon, yüksek dış açık, düşük büyüme döneminin sürdüğü, ufukta bu konjonktürün yerel seçimlerden sonra da değişeceğine ilişkin her hangi bir emare gözükmediği belirtildi. Raporla ilgili TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, iş çevrelerine kendi kontrollerindeki riskleri mümkün olduğunca aşağı çekmeleri önerisinde bulundu.

TABLO PARLAK DEĞİL
Doç. Dr. Ümit İzmen, Zuhal Özbay Daş ve Yasemin Özbal tarafından hazırlanan TÜRKONFED raporunun giriş bölümünde,"İç talepteki yavaşlama, uluslararası likiditenin azalmasından kaynaklanan ilave riskler, 17 Aralık soruşturmalarının yarattığı şaşkınlık, ses kayıtlarının neden olduğu hükümet sıkıntısı, önümüzdeki seçimlerin taşıdığı belirsizlikler, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin yol açabileceği enerji fiyatlarındaki artış ve bölgesel dengeler üzerindeki olası etkileri, öngörülebilir gelecek için senaryo alternatiflerini çok genişletmiş durumda. Ukrayna’daki gelişmelerin Türkiye’nin jeo-stratejik önemine muhtemel olumlu etkileri bir tarafa bırakıldığında, diğer senaryolar geleceğe ilişkin çok da parlak bir tablo ortaya koymuyor" değerlendirmesi yapıldı.

"BEKLE-GÖR" POLİTİKASI
Son ayda açıklanan verilerin, olumsuz risklerin ekonomik konjonktüre yansımamış olduğunu gösterdiği belirtilen raporda, dış ticaret açığının düzeldiği, kamu maliyesinin sağlam olduğu, ekonominin üretmeye ve istihdam sağlamaya devam ettiğine işaret edildi. Raporda, seçim sonrasına ilişkin olarak ise şunlara yer verildi:
"30 Mart’tan sonra siyasette suların durulacağı buna bağlı olarak da piyasaların normalleşeceği beklentisiyle şimdilik 'bekle-gör' politikasını tercih edenlerin seçim sonrası dönemde bu beklentilerinin karşılanmaması ve kararlarını gözden geçirmeleri, üretim artışının yavaşlamasına ve buna bağlı olarak istihdam yaratma kapasitesinin zayıflamasına yol açabilecektir."