Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - DÜNYADA arı sayısı ve bal üretimi açısından Çin'den sonra ikinci sırada olan Türkiye'de kişi başı yıllık bal tüketimi 1100 gram olurken, Avrupa ülkelerinde ise bu rakam 800- 900 gram düzeyinde gerçekleşiyor.
Türkiye, 6.5 milyon koloni arı ve 94 bin ton bal üretimiyle, dünyada Çin'in ardından hem arı sayısı hem de bal üretim miktarıyla ikinci sırada. Türkiye'nin üretim miktarını 200 bin tona kadar çıkartılabilecek potansiyele sahip olduğunu söyleyen Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, önümüzdeki 10 yıl içinde kovan başına 40 kilo ve yıllık 200 bin ton bal üretimi hedeflediklerini kaydetti.
Türkiye'de arıcıların yaş ortalamasının 47-48 olduğunu da belirten Yılmaz, bu hedefler doğrultusunda arıcıları da gençleştireceklerini, bu yönde talep olduğunu kaydetti.
KİŞİ BAŞI TÜKETİM 1.1 KİLO
Türkiye'nin ürettiği balı kendi insanının tükettiğini belirten Bahri Yılmaz, Türk insanının balı sevdiğini söyledi. Anadolu'da arıcılık, balın bir gelenek olduğunu belirten Yılmaz, "Türk insanının kaliteli bal yiyerek beslenmesi büyük kazançtır. Bizde kişibaşına bal tüketimi yıllık 1 kilo 100 gram. Bu oran Avrupa ülkelerinde 800- 900 gram. Biz, bal tüketiminde Avrupa'nın üzerindeyiz. Bilim adamlarının ifadelerine göre kansere karşı özellikle bir insanın günde 20 gram bal tüketmesi gerekiyor" dedi.
DÜNYADA EN ÇOK ÇEŞİT TÜRKİYE'DE
Dünyada hem arı, hem de bal üretimiyle ikinci sırada olan Türkiye'nin 6.5 milyon adet kovan ve 94 bin ton bal üretiminden 1 milyonun üzerinde nüfusun geçimini sağladığını belirten Bahri Yılmaz, "Dünyadaki arı sayısı 64 milyon. Dünya arılarının yüzde 8'ine sahibiz. Bal üretimi 1 milyon 400 bin ton. Bunun 400 bini ticarete konu. Biz 94 bin tonla ciddi yer alıyoruz. Arıcılık Türkiye'de çok iyi görünüyor. Fakat kovan başına verim düşük" diye konuştu.
DÜNYA KADAR ZENGİNİZ
Türkiye'de bal üretimi çeşitliğinin Avrupa'da bile olmadığını belirten Bahri Yılmaz, "Narenciye, pamuk, ayçiçek, meyve çiçeklerinden, üçgül, kekik, keçiboynuzu, sandal, çam, kestane, ıhlamur her türlü balı üretiyoruz. Dünya kadar zenginiz Türkiye olarak. Dünyanın 4 iklim kuşağının 3'ü Anadolu'da. Karadeniz'de Sibirya-Avrupa, Orta Anadolu'da İran-Turan, Akdeniz'de Akdeniz ve bunların çakıştığı noktalar var" dedi.

MÇ(HA/SS) (FOTOĞRAFLI)