İSTANBUL, 3 Eylül () - Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch, Türkiye'nin kredi notunun, ABD'nin faiz oranlarını artırdığı zaman yaşanacak şoklara karşı duyarlı konumda olduğu uyarısı yaptı.

Fitch'in hazırladığı "FED'in faiz şokuna en çok gelişmekte olan piyasalar duyarlı konumda" başlıklı raporda, "Bu konuda en büyük duyarlılık, büyük dış finansman ihtiyacı olan, düşük döviz rezervlerine sahip, kırılgan borç yapılarına sahip, zayıf politika çerçevesi veya siyasi kırılganlıkları olan ülkelerde bulunuyor" denildi.

Fitch, Türkiye'nin yanı sıra, Moğolistan, Ukrayna, El Salvador, Macaristan, Lübnan ve Jamaika'nın da aynı durumda olduğunu açıkladı.

Varlık alımlarını her ay 10 milyar dolar azaltan FED'in bu programını önümüzdeki ay tamamlamasını öngören Fitch, faiz artışlarının da önümüzdeki yılın ortalarında başlayacağını öngörüyor.

FED'in önümüzdeki bir yıl içinde para politikasını kademeli olarak sıkılaştıracağına işaret eden Fitch açıklamasında, "FED'in faizleri artırması ve parasal genişlemeyi bitirmesi, piyasalarda bir miktar dalgalanma yaratabilir, ancak global büyüme veya finansal piyasaları temelden istikrarsızlaştırmasını beklemiyoruz" denildi.