KURAKLIK nedeniyle yüzde 50 oranında verim kaybı yaşanmasına rağmen kaliteli ürün nedeniyle Türkiye'nin en yüksek buğday fiyatı Polatlı Ticaret Borsası'nda gerçekleşti. Anadolu Kırmızı Sert Buğday kilogram fiyatı 1 lira 65 kuruş olarak işlem gördü ve bu da 2014 yılı için Türkiye'nin en yüksek buğday fiyatı olarak tarihe geçti. Borsa üyeleri 19,3 protein değeri ile bu yıl Polatlı'da dünyanın en kaliteli buğdayının yetiştiğini söyledi.
Kuraklık, bu yıl tarım sektörüne büyük darbe vurdu. Ankara'nın en büyük hububat havzası Polatlı'da kuraklık nedeniyle verim kaybının yüzde 50 oranında gerçekleşmesi bekleniyor. Binlerce dönümlük ekili arazinin sürüldüğü Polatlı'da 1 milyon 400 bin dönümlük alanda hububat ekimi gerçekleştirildi. 23 Haziran tarihinde Polatlı'da hasat mevsimi başladı. Bu yıl hasat dönemine umutsuz giren çiftçiler, ürünlerin kaliteli olmasından dolayı da kısmen sevindiler. Kuraklığın yol açtığı verim kaybının bir bölümü, kaliteli ürüne yüksek fiyat verilmesiyle kapatıldı.
BUĞDAY 1 TL'Yİ AŞTI
Günde 5 bin ton hububatın işlem gördüğü Polatlı Ticaret Borsası'nda 26 haziran tarihinde Türkiye'nin en yüksek buğday fiyatı gerçekleşti. Anadolu Kırmızı Sert Buğdayın kilogram fiyatı 1 bira 65 kuruş olarak işlem gördü.
Bununla birlikte verimi düşük olmasına rağmen arpa da yüksek fiyatla işlem görüyor. Ticaret Borsası'nda 65-71.5 kuruş arasında işlem gören Arpa fiyatlarının bu aralıklarla seyredeceği ve bu fiyatların da son derece yüksek olduğu belirtildi.
DÜNYANIN EN YÜKSEK PROTEİNLİ BUĞDAYI
Ticaret Borsası üyeleri, ilçede hasadı yapılan buğdayın 19.3 oranında tarihi rekor sayılabilecek bir proteine sahip olduğunu belirtti. Bu güne kadar böyle yüksek proteinli buğday görmediklerini ifade eden tüccarlar, en yüksek protein değeri olarak 14 ile 17 proteinli buğday gördüklerini belirttiler. Üyeler, "Yıllardır buğday ticareti yapıyoruz, bu yılki kadar yüksek proteini olan buğday görmedik" dedi.
Normal değerlere sahip buğdayın da yüksek fiyatla satıldığı Polatlı Ticaret Borsası'nda 88 kuruş ile 1 lira 30 kuruş arasında fiyatlar gerçekleşiyor.

FOTOĞRAFLI