TÜRKİYE Kasaplar Besiciler ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Türkiye'de büyükbaş hayvancılığın yanına koyulabilecek tek alternatifin küçükbaş hayvancılık olduğunu söyledi. Yalçındağ, Türkiye'de üretilen sütün tüketilmediğini, tüketilen etin ise üretilmediğini, böyle bir sıkıntı ile karşı karşıya olduklarını vurguladı.
Kırıkkale Kasaplar Odası Genel Kurulu öncesinde açıklamalarda bulunan Fazlı Yalçındağ,  Türkiye'de belirli bir oranda enflasyonun bulunduğunu belirterek, bu açıdan düşünüldüğünde ete, ekmeğe, süte, benzine gelen zamları makul karşılamak gerektiğini söyledi. Özellikle 2010- 2011 yıllarında dişi kuzu kesimine hiç rastlamadıklarını ifade eden Yalçındağ, küçükbaş hayvanların ülkemizde arttığını söyledi.
'ÇOBAN BULUNAMIYOR'
Anadolu'ya yaptıkları seyahatlerde gördükleri koyun sürülerinin dağların süsü olduğunu belirten Yalçındağ, şunları söyledi:
"Ancak bununla birlikte çoban problemi ortaya çıktı. Artık çobanlık yaptıracak insan bulamıyoruz. Yada bize gelen haberler bu şekilde. Bu meselenin halledilmesi için kendimizce bir takım görüşlerimiz oldu, onları bildirdik. Tarımsal alanlardaki sosyal güvenlik primleri oldukça düşük. Bir destek verilse, acaba tercih nedeni olabilir mi? Bu görüşümüzü bir raporumuzla basınla paylaştık. Henüz bu konuda bir çalışma yok, ama zaman içerisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıklamaları ile destek verileceğini duyuyoruz. Bu da hayvancılığı olumlu olarak yönlendirecek."
'DOMUZ YİYEMEYECEĞİMİZE GÖRE'
Ülkemizin bir gerçeği olarak küçükbaş hayvan olmadan, Türkiye'nin et meselesini bitirmenin, veya bir daha konuşulmayacak noktaya getirmenin mümkün olmadığını kaydeden Yalçındağ şöyle konuştu:
"Avrupa'ya baktığınız zaman insanlar et ihtiyaçlarının yarısına yakın bir bölümünü büyükbaş hayvandan karşılıyorlarsa, yarısından fazla bir bölümünü de dinimizce haram olan domuz etinden karşılıyorlar. Bu şartlar dahilinde domuz yiyemeyeceğimize göre; büyükbaş hayvancılığın yanına koyabileceğimiz yegane alternatif küçükbaş hayvan. Ülkemizin coğrafi yapısı, bitki örtüsü küçükbaş hayvancılık için daha uygun. Bunun canlandırılması lazım."