Türkiye'nin 2015 yılında cari açığı 32.2 milyar dolar olurken, ülkeye kaynağı belli olmayan 9.66 milyar dolar girdi.

Aralık 2015 itibariyle cari işlemler açığı 1.6 milyar dolar azalarak 5.07 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 2015 yılında cari işlemler açığı da 32.2 milyar dolar oldu. 

Net hata noksan kalemi ise aralıkta -1.12 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, kaynağı belirsiz para girişini (
gizemli para) ifade eden net hata noksan kalemi 2015'te bir önceki yıla göre 6 kat arttı. 2014 yılında 1.56 milyar dolar olan kaynağı belirsizpara girişi geçen yıl 9.66 milyar dolara yükseldi.

'1.11 milyar dolarlık çıkış var'

Geçen yıl gizemli para girişi şubat ayında 4,17 milyar dolar ile zirve yapmıştı. Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı ve Uzman para yazarı Burçak Gezgin, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Net hata noksan kalemi Aralık ayında -1,11 Milyar dolar açıklandı. Bu da Aralık ayında Türkiye
ekonomisinden -1,11 Milyar dolarlık kaynağı belirlenemeyen bir döviz çıkışına işaret ediyor. Özellikle Aralık ayında FED’in artırım riskleri ile birlikte gelişmekte olan ülkelere yönelik beklentilerin zayıfladığı ve daha riskli görülmeye başlandığını söyleyebiliriz. Bu durum paranın riskli görülen gelişmekte olan ülke piyasalarından çıkışını desteklemiş gözüküyor. 

Bundan sonra ne olur?

Genel itibari ile FED’in artırımının zaten gelişmekte olan ülke ekonomileri için riskli olabileceği ve bu ekonomilerden para çıkışları olabileceği bir çok kurum tarafında dile getirilmişti. FED beklentisi de Aralık ayında en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Piyasanın tepkisi de farklı yönlü olmamış. Önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkeler için çok olumlu geçecek gibi gözükmüyor.

'Sebep kayıt dışılık olabilir'

Para çıkışlarının devam etmesi bizim net hata noksan kaleminde negatif değerleri görmeye devam etmemize neden olabilir. Yıl geneline baktığımızda ise; nette 9,6 Milyar dolarlık bir pozitiflik var ve 2011 yılı rekorumuzu tazeledik. Kaynağı belirlenemeyen para girişinin bu derece yüksek olması, kayıt dışılığın artmış olabileceğine de işaret edebilir."

Kaynak : Uzmanpara