Türkiye ile Kuzey Irak, petrol başta olmak üzere ticari ilişkilerin geliştirilmesi için engellerin ortadan kaldırılmasında kararlı. Bu kapsamda geçtiğimiz haftalarda Türkiye'ye gelen Erbil Maliye Bakanı, Ankara'da bazı temaslarda bulundu. Bu ziyaret sırasında Türkiye'ye Kuzey Irak'tan gelen aylık 750-800 bin varil petrolün, 1 milyon varile çıkartılmasının hedeflendiği bildirildi. Yapımı süren doğalgaz hattından da Türkiye'ye gaz akışı sağlanacak. Petrol gelirlerinin yüzde 17'sinin de artık Erbil'in hesabına doğrudan yatırılması planlanıyor.

Uluslararası raporlara göre, Irak'ta 143 milyar, Kuzey Irak Bölgesi'nde ise 45 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunuyor.


BARZANİ'NİN GÖREV SÜRESİ UZATILIYOR

Öte yandan, bölgede güç gösterisi yapan ülkelerin Irak Kürt Bölgesi'nde Barzani'nin görev süresinin uzatılması ile ilgili karışıklıkta yer aldığına işaret ediliyor. ABD'nin ve Türkiye'nin Mesut Barzani'nin görev süresinin uzatılmasından yana olduğu belirtiliyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Adalet Bakanlığı Komisyonu'nun ise Mesut Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına karar verdiği bildirildi. Parlamento, Çarşamba günü, komisyonun bu kararını değerlendirecek.

PETROL GELİRLERİ ERBİL'E

K.Irak'ta bu gelişmeler yaşanırken, Erbil Hükümeti Maliye Bakanı, geçtiğimiz haftalarda Türkiye'ye geldi. Bu ziyaretle, Erbil'den gelen petrolün Bağdat'ın petrolünden ayrıştırılması kararı alındığı belirtiliyor. Önceki anlaşmada Türkiye'ye giren petrol parası Halkbank üzerinden sadece Bağdat Hükümetine gönderiliyordu. Oradan da yüzde 17'lik payı Erbil'e aktarılıyordu. Şimdi yapılan yeni anlaşma ile Türkiye'nin petrol bedelini doğrudan Halkbank'ta tutması ve doğrudan Erbil'e ödenmesi kararlılığını gösterdiği
kaydediliyor.

Parasızlıktan duran projeler yeniden başlıyor

Öte yandan petrol parasının direkt Erbil' gönderilmesinin, Kuzey Irak'ta ekonomik sıkıntı nedeniyle duran inşaat projelerini de yeniden canlandırdığı belirtiliyor. Söz konusu petrol paralarının ödenmesi ile ekonomiye bir canlılık gelmesinin yabancı firmalarca gözlendiği ifade ediliyor. Bu çerçevede de geçtiğimiz haftalarda bir ABD'li firmanın Diyarbakırlı bir firma ile Süleymaniye tarafında petrol havzası 'tak tak' da 40 ve 72 kilometrelik uzunlukta petrol boru hattı döşenmesi işini başlatacakları kaydediliyor.

Müteahhitlere % 30 oranında hakediş ödemesi

Yine, mali sıkıntıların çözümünün birinci yolunun Bağdat'ın yaptığı tahsilatların durdurulması olduğuna işaret ediliyor. Bu kapsamda Eylül ayının 15'inden itibaren Erbil'de iş yapan ve alacağı bulunan müteahhitlerin hakedişlerinin yüzde 30'unun ödeneceği açıklandı.

İki yeni hattın çalışmaları sürüyor

Kuzey Irak ile petrol başta olmak üzere ticaretin artırılması hedefinde, Türkiye'nin önemli bir karar verdiği belirtilirken, artık gelen petrolün parasının ertesi ay doğrudan Erbil'e ödenmesine başlandığı bildiriliyor. Bu kapsamda da aylık 750-800 bin varil petrolün Türkiye'ye girdiğine vurgu yapılıyor. Söz konusu hattın yanı sıra, çalışmaları süren biri doğalgaz diğeri de petrol boru hattında çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Bu bir hat da tamamlandığında aylık 1 milyon varil petrolün Türkiye'ye gireceği bildiriliyor.