İSTANBUL, 19 Ağustos () - Wall Street Journal Türkiye'de (www.wsj.com.tr) yayımlanan habere göre, Ukrayna krizi sürerken Moskova'nın Batılı gıda ürünlerine uyguladığı yasaklardan ekonomik olarak faydalanmak isteyen Türkiye, Rusya'ya yaptığı gıda ihracatını artırmaya hazırlanıyor.

IŞİD, Türk ürünleri için önemli bir pazar olan Irak'taki ticareti baltalamaya devam ederken Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen hafta Avrupa Birliği (AB) ve ABD'den yapılan gıda ithalatının bir kısmına ambargo uygulama kararı alması Türkiye için bir fırsat oluşturdu. Aynı zamanda Rusya'ya gıda ihracatını artırmanın Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı pazar olan AB'deki yavaşça toparlanan talebi de dengelemesi bekleniyor.

Daha fazla meyve, sebze ve süt ürünleri ihracatının Türkiye'nin Rusya ile ticaretindeki 20 milyar dolarlık açığını da azaltacağı öngörülüyor.

"Bu durum bizi yüzde 100 olumlu etkiler. Bunu fırsata dönüştürmek lazım. Hangi ürünler en çok satılır diye bir şey yok. Rusya bizim ürettiğimiz her şeyi yiyebilir," diyen İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkan vekili Ahmet Özer, "Bizde petrol yok ama tarım var, suyumuz, tarım arazilerimiz var. Bunları işleyip satmalıyız" dedi.

Geçen sene Türkiye, Rusya'ya 7 milyar dolarlık ihracat yaptı. Özer, Rusya'nın daha önce gıda ithalatı yaptığı Avustralya, Kanada, Norveç, ABD ve AB'den yüzünü Türkiye'ye çevirmesiyle bunun yüzde 25 artabileceğini belirtti.

Ancak Batı ile Rusya arasında Ukrayna nedeniyle artan gerginlik sırasında Moskova'nın yardımına koşmak, bir NATO üyesi olan Türkiye'yi müttefikleriyle zor durumda bırakabilir.Türkiye'nin katılmak istediği AB, Brezilya ve Mısır gibi ülkelerden artan ihracatın Brüksel ve Washington'ın Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımların etkisini zayıflatabileceğinden endişe ediyor.

Eski bir diplomat olan ve şu anda Brüksel merkezli Carnegie Endowment for International Peace'te çalışan Sinan Ülgen, konuyla ilgili, "Eğer Türkiye Batı ve NATO'nun bir parçası değilmiş gibi davranıp durumdan istifade etmeyi seçerse bu kesinlikle siyasi gerginliklere yol açacaktır" diye konuştu.

Aynı zamanda Türkiye'nin Rusya'ya gıda ihracatını artırması Türkiye'deki gıda fiyatlarını artırabilir. Gıda Türkiye'de enflasyonu artıran en büyük etken olduğu için bunun olumlu bir yansıması olması beklenmiyor. Türkiye'de yıllık enflasyon Temmuz ayında Nisan 2012'den beri en yüksek seviye olan yüzde 9.3'e tırmanmıştı.

"Türkiye Rusya'ya yapacağı gıda ihracatının iç piyasaya olan etkilerini azaltaak adımlar atmalı," diyen Türkiye Ziraatçılar Derneği başkanı İbrahim Yetkin, "Bunun her an değiştirilebilecek bir siyasi karar olduğunu unutmamalıyız" dedi.