Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "bireysel katılım sermayesi" olarak bilinen melek yatırımcılığa destekte Türkiye'nin, birçok gelişmiş ülke arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, "Henüz yeni bir sistem olmasına rağmen, Türkiye bu alana verdiği destekle süper lige girdi" dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, henüz başlangıç aşamasında olan bir iş fırsatına yatırım yaparak girişimin büyümesi ve gelişmesi için sermaye ve bilgi birikimi sağlayan melek yatırımcılığın Türkiye ve dünya genelindeki durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Türkiye’de melek yatırımcılığı teşvik etmek için Bireysel Katılım Sermayesi mevzuatını çıkarttıklarını anlatan Şimşek, başlangıç aşamasındaki girişimcilerin en önemli sorun olarak gördükleri finansmana erişim konusundaki sıkıntılarını giderecek önemli adımlar attıkları söyledi.

Uygulama 2013’te hayata geçti

Finansman sorununun çözümüne yönelik Bireysel Katılım Sermayesi sisteminde, Hazine Müsteşarlığı tarafından lisanslanan iş meleklerinin yatırım yapmasını desteklemek amacıyla 2013 yılında yeni bir uygulamanın hayata geçtiğini anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Bu yeni dönemde, girişimcilerle şirkete sermaye koymak suretiyle ortaklık kuran melek yatırımcıların koydukları sermayenin yüzde 75’inin veya tamamının gelir vergisi matrahından düşürülmesi imkanını sağladık. Aynı zamanda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK veya KOSGEB tarafından belirlenmiş programlar kapsamında desteklenmiş yenilikçi, Ar-Ge odaklı, katma değeri yüksek olan ancak yüksek risk içeren erken aşama firmalara yönelik yatırımları özendirmek için bu tür firmalara koyulan sermayenin tamamının gelir vergisi matrahından düşürülmesi imkanını tanıdık."

"Sisteme sağladığımız destekle birinci sıradayız"

Türkiye’nin melek yatırımcılıkla son iki yıldır tanışmış olmasına rağmen, sisteme devletin verdiği destekte birçok gelişmiş ülke arasında ilk sıraya yükseldiğini vurgulayan Şimşek, "Henüz yeni bir sistem olmasına rağmen, Türkiye bu alana verdiği destekle süper lige girdi" diye konuştu.
Şimşek, melek yatırımcılığa sağlanan destekle, Türkiye’nin İngiltere, İtalya, İspanya, Almanya, Fransa, Singapur, İsrail ve ABD’nin çeşitli eyaletlerini geride bıraktığını açıkladı.
Melek yatırımcılığın yerli yatırımları desteklemekte lokomotif rol üstlenmeye başladığını dile getiren Şimşek, sistemin desteğini"625 lisanslı yatırımcı hedefi çok rahat aşılacak"  alarak iç yatırımı hareketlendirmeye başladıklarını kaydetti. 

Melek yatırımcılığa Türkiye'de ilginin her geçen gün arttığına işaret eden Şimşek, ocak ayı itibarıyla 347 melek yatırımcının lisans aldığını, toplam yatırım ivmesinde de ciddi bir yükseliş kaydedildiğini bildirdi.
Hazine Müsteşarlığının ilk 5 yılda 625 lisanslı yatırımcıya ulaşmayı hedeflediği dikkate alındığında bu kadar kısa bir sürede 347 rakamına ulaşılmasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu sayı her geçen gün artıyor. Bu da gösteriyor ki hedefi çok rahat bir şekilde aşacağız. Öte yandan toplamda 14’ü halihazırda sonuçlandırılmış 20’den fazla yatırım başvurusu bulunurken toplam yatırım hacmi 7 milyon liraya yaklaşmıştır. Bu yatırım başvuruları özellikle son dönemde artmış olup, yatırım ivmesinde ciddi bir yükseliş gözlemliyoruz. Düzenlemenin yapıldığı ilk yıl sadece 2 tane ağ akredite edilmişken bugün akredite ağların sayısı da 13’e ulaştı. Bu sevindirici bir gelişmedir.”
Başbakan Yardımcısı Şimşek, getirilen düzenleme ile girişimcilerin, sadece finansmana daha kolay ulaşılabilmesini değil, aynı zamanda diğer destek mekanizmalarından farklı olarak profesyonel yönetici ve yatırımcılar olan melek yatırımcıların tecrübelerinden ve ilişki ağlarından istifade edebilmelerine olanak sağladıklarını kaydetti.

Lisanslı yatırımcıların büyük çoğunluğunun Türkiye’nin büyük şirketlerinde iş tecrübesi olan, şirketlerde üst düzey yönetici olarak çalışan veya şirket sahibi olarak faaliyet gösteren kişilerden oluştuğuna işaret eden Şimşek, söz konusu programda kamu ve özel sektör işbirliği en ileri seviyede kullanıldığını ve sınırlı kamu kaynaklarının doğru hedefe yönelmesine özel sektör bilgi ve birikimi ile imkan sağlandığını ifade etti.

Mehmet Şimşek, melek yatırımcılığı desteklemek ve melek yatırımcılarla birlikte yatırım yapmak adına bu sene Avrupa Yatırım Fonu ile ortak yatırım fonunu da devreye sokacaklarını sözlerine ekledi.

AA