BEYAZ Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, Türkiye'de geçen yıl 1 milyon 800 bin ton piliç eti üretildiğini belirterek, "Türkiye'nin üretimi Avrupa'da birinci, dünyada 8'inci sırada" dedi.
BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Koca, geçen yıl 1 milyon 800 bin tona yakın piliç etinin üretildiği Türkiye'de kişi başı tüketimin 19.5 kilo, kanatlı et tüketiminin de ortalama 21 kilo olduğunu söyledi. Kişi başı tüketim ortalamasının Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde olduğuna dikkati çeken Koca, Türkiye'nin kanatlı et üretiminde de dünyada söz sahibi olan ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Koca, "Türkiye'nin üretimi Avrupa'da birinci, dünyada 8'inci sırada" dedi.
Geçen yıl yüzde 21 oranında artışla 396 bin ton kanatlı et ihracatı yapıldığını belirten Sait Koca, bu yıl ihracatta geçen yıla göre yüzde 4-5 oranında yükselme hedeflediklerini kaydetti. Türkiye'ye kanatlı et ihracatıyla 650 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını aktaran Koca, 2025 yılında ihracat gelirini 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Koca, kanatlı et ihracatının en fazla Irak'a, ardından Suriye'ye yapıldığın belirtti. Suriye'ye ihracat oranında geçen yıl artış yaşandığına dikkati çeken Koca, "Suriye savaş içerisinde ama insanlar savaşta en uygun sağlıklı gıda olarak tavuk tüketiyor" diye konuştu.
Tavuk eti fiyatında artış yaşandığı yönünde eleştirilerden yakınan Koca, sektörün iyi bir yıl geçirmediğini, son aylardaki maliyet artışının anormal seviyede yüksek olduğunu dile getirdi. Sektörün yüksek maliyet karşısında emeğinin karşılığını fiyat olarak alması gerektiğini, ancak alamadığına değinen Koca, fiyat karşılaştırmasının bir yıl önceki aynı dönemle yapılması gerektiğini vurguladı. Kurban Bayramı sonrasında tavuk eti fiyatının en alt seviyeye düştüğünü ve fiyat artışında bu dönem ile sonrasının baz alınmaması gerektiğini aktaran Koca, "En uygun fiyatlı en sağlıklı en değerli besin üretme özelliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.