(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 1 Ağustos () - Türkiye imalat sanayiinde Haziran'da başlayan daralma, ihracat siparişlerindeki düşüşe paralel olarak Temmuz ayında da sürdü.

Araştırma şirketi Markit'in HSBC için hazırlandığı imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Haziran ayındaki 48.8 düzeyinden, Temmuz ayında 48.5 düzeyine geriledi. Endeks, Mayıs ayında 50.1 düzeyindeydi.

Böylece, imalat sanayii endeksi geçen yılın Temmuz ayından bu yana ilk kez gerilediği Haziran aıyının ardından, ikinci ay üs üste gerilemiş oldu. PMI, 50'nin üzerinde değer aldığında imalat sanayiinin büyüdüğünü, altında değer aldığında ise küçüldüğünü gösteriyor.

Türkiye PMI gelişmelerini değerlendiren HSBC Ekonomisti Melis Metiner, "Temmuz ayı satın alma yöneticileri endeksi imalat sanayinde zayıf seyrin devam ettiğini gösterdi. Alınan yeni siparişler üç aydır, ihracat için alınan yeni siparişler ise iki aydır düşmekte" dedi ve şöyle devam etti:

"Temmuz ayında bekleyen siparişler ve girdi alımları endeksleri de 50.0 seviyesinin altında kaldı. Şirketlerin ileriye dönük beklentileri hakkında fikir veren yeni siparişler eksi envanterler göstergesi ise 2012 yılının Mart ayından beri en düşük seviyesinde. Açıklanan resmi veriler de benzer bir resim çiziyor. Mevsimsellikten arındırılmış verilerdeki aylık artışlara göre imalat sanayi birinci çeyrekte sadece yüzde 0.1 büyüme kaydederken, Nisan ve Mayıs aylarında ise üretim ortalama yüzde 0.3 düştü. Haziran ayı ve üçüncü çeyrekte de imalat sanayinde üretimin ivme kaybedeceğini tahmin ediyoruz. Ama güçlenen iç talep koşulları ile beraber üretim verileri de dördüncü çeyrekte tekrar artış gösterebilir. Açıklanan veriler, merkez bankasının para politikasını genişletmesiyle beraber iç  talepte büyümenin güçlendiğini gösteriyor: özellikle kredi hacmi ve ithalatta ikinci çeyrekte artış var."