İSTANBUL, 30 Mayıs () - Economist Intelligence Unit'in (EIU) hazırladığı Küresel Gıda Güvenliği Endeksi’nde 39. sırada yer alan Türkiye'de gıda israfı ve protein kalitesine dikkat çekildi.

Economist Intelligence Unit'in (EIU) tarafından, bilim şirketi DuPont desteğiyle hazırladığı Küresel Gıda Güvenliği Endeksi, DuPont Türkiye Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Zirvesi’nde açıklandı. Tahıl depolanması, şişelenebilir su ve market sektöründe yüksek puan alan Türkiye’nin Küresel Gıda Güvenliği Endeksi sonuçlarına göre kendisini geliştirmesi gereken alanlar; ithalat gümrük tarifesi, gıda israfı ve protein kalitesi olarak sıralandı.

Zirvede konuşan DuPont Türkiye Ülke Müdürü Halide Aydınlık, hızlı nüfus artışı ve çevresel güçlüklerle karşı karşıya kalmış bir dünyanın ihtiyaçlarını karşılamak için biyoloji, kimya, malzeme bilimi ve mühendislik alanlarındaki uzmanlıklarını kullandıklarını ve çözüm bulmaya çalıştıklarına işaret etti ve ekledi:

"Gelecek nesillerimize daha güvenli bir dünya sağlamak için gıda ve tarım alanında da özel sektör, hükûmet, üniversite ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinin artarak devam edeceğine inanıyorum."

"TARIM İÇİN TOPRAK VE SUDAN FAZLASINA İHTİYACIMIZ VAR"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik de konuşmasında, "Tarım için toprak ve sudan fazlasına ihtiyacımız var. Özel sektörün Ar-Ge çalışmaları yaparak ve kamuoyunu bilinçlendirerek destek olması çok önemli" dedi.

Nevzat Birişik konuşmasında gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım konularına da değinerek kamu ve özel sektörün sürdürülebilir tarıma katkısına işaret etti ve ekledi:

"Tarımda sürdürülebilirlik, gıdada sürdürülebilirlik demek. Tarımı sistemlere entegre edip gelecek nesillere bırakabiliyorsanız, sürdürülebilir tarımı başarmışsınız demektir. Sürdürülebilirlik sadece kamunun üstelenebileceği bir rol değil. Bugün burada olmamız özel sektörün bu konuda önemli rol üstlendiğini gösteriyor. Özel sektörünün Ar-Ge çalışmaları yaparak ve kamuoyunu bilinçlendirerek destek olması çok önemli."

(OSS)