Bugüne dek ülkeye kuru incir ve kayısı, ceviz, fındık gibi ürünler satan Türkiye, Türk Hava Yolları ve Tayvan’ın resmi havayolları şirketi Eva’nın İstanbul’a direkt uçuş başlatmasıyla yolcu altı kargo ile uçakla yaş meyve sebze ihracı için kolları sıvadı. 

ÜST GELİR GRUBUNDA YER ALIYOR

23 bin dolarlık kişi başı geliriyle üst gelir seviyesinde yer alan Tayvan’ın gıda ihtiyacının neredeyse tamamını ithalatla karşıladığına dikkat çeken TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, “Tayvan’da kaliteli ürünlerde fiyat sıkıntısı yok. Kirazın kilosuna 80 dolar verebiliyorlar. Biz neden satmayalım? Burada ekmek var” dedi. Çıkrıkçıoğlu, bu alanda Şili örneğinin çarpıcı olduğunu belirterek, “Güney Amerika ülkesi 100 bin tonluk üretiminin 75 bin tonunu ihraç ediyor. Biz ise 560 bin tonluk kiraz üretimimize karşın sadece 68 tonluk ihracat yapıyoruz. Bu rakamı kesinlikle yukarı taşımalıyız” diye konuştu. Çıkrıkçıoğlu, ‘Asya’nın kalbi’ olarak nitelendirilen Tayvan üzerinden başta Çin olmak üzere, Vietnam, Kamboçya ve Endonezya gibi Asya-Pasifik’in yükselen ülkelerine erişimin mümkün olduğunu söyledi. Çıkrıkçıoğlu, gıdayla bu pazar için yeni bir yol açmak istediklerini de aktardı. 

Yolcu altı meyve taşıyabiliriz

THY Kargodan Sorumlu Başkan Yardımcısı Halit Anlatan da direkt seferlerdeki doluluğu dikkat çekti. Tayvan’a yapılacak her bir seferde 15-20 tonluk yaş meyve sebze taşınabileceğini açıklayan Anlatan, "Biz hazırız. İhracat açılır açılmaz yolcu altı kargo hizmeti verebiliriz" dedi.

TEKNOPARKLARA YATIRIMCI

İSMET Erikan, THY ve Eva Havayolları’nın İstanbul’a karşılıklı seferler başlatmasının iki ülke ticaretinde dönüm noktası olduğunu söyledi. 3 yıl önce 17 bin Tayvanlı turistin ziyaret ettiği Türkiye’yi doğrudan seferlerle 50 bin kişinin ziyaret etmeye başladığını anlatan Erikan şunları söyledi: “Ayrıca bu ülke ile e-vize ve kapıda vize uygulamasına geçildi. Vize harçları kaldırıldı. Asıl amacımız ticaretin yanı sıra Tayvanlı yatırımcıları Türkiye’ye çekmek. Özellikle teknoparklara Tayvanlı yatırımcıları getirmeyi planlıyoruz.”

Yüzölçümü Konya'dan küçük

TaIpeI Türk Ticaret Ofisi Temsilcisi İsmet Erikan, yıllık 280 milyar ihracat, 229 milyar dolar ise ithalat hacmine sahip Tayvan’ın dünyanın önemli ithalat pazarlarından biri olduğuna dikkat çekti. Yüzölçümü olarak Konya’dan küçük olan Tayvan’ın 23 milyon nüfusa sahip olduğunu dile getiren Erikan, “Şu anda 1.9 milyar dolarlık ithalata karşılık Türkiye’nin bu ülkeye ihracatı 157 milyon dolar seviyesinde. Rakamı kısa zamanda 1 milyar dolara çıkarmamız mümkün” dedi.Türkiye dev pazar için harekete geçti