Yüksek mobil internet hızı ile fazla data kapasitesi sunan 4,5G teknolojisi, Türkiye'de de kullanımda. Yeni dönemde GSM operatörleriyle milyonlarca müşterisini daha sıkı bir ilişki dönemi bekliyor. 4,5G'ye ilişkin Girne'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu; yeni dönemde sunacakları hizmetleri anlattı.


Erdoğan'a sunum

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın itirazı üzerine 4G yerine 4,5G'ye direkt geçiş yapmanın kolay olmadığına işaret eden Terzioğlu, Türkiye'nin 10 milyar dolarlık ek yükten kurtulduğunu kaydetti. Türkiye'nin bu yükten kurtulması sürecinde önemli katkıları olduğunu söyledi. 4G ihalesinin iptali sürecinde kendisinin de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir sunum yaptığını belirten Terzioğlu, gelinen noktada hem Türkiye'nin hem de sektörün kazandığını kaydetti.

Toplantıda hem de yeni teknolojik alt yapının avantajlarına dikkat çeken Terzioğlu, 4,5G'ye geçle birlikte bütün abonelerinin internet kotasını ikiye katlayacaklarını belirtti. Terzioğlu, “Turkcell'in açıkladığı vaatler ile 4,5G'ye geçişte hiç kimseden ilave bedel ya da cayma bedeli talep edilmeyecek. Abonelerimizin kotalarını katlamakla yetinmedik 10 maddeden oluşan bir taahhüt listesi hazırladık. Onları memnun etmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz” dedi.

4.5G'de kotalar

Yeni dönemde Turkcell'in müşteriye olan bağlılığını 10 maddelik manifesto ile kayıt altına aldıklarını söyleyen Terzioğlu, müşterilere "Hızım arttı, kotam bitecek" sıkıntısı yaşatmak istemediklerini belirtti. Terzioğlu, “4,5G'ye geçen müşterilerimizin kotalarını ilk 3 ay boyunca ikiye katlayacağız, 3 ayın sonunda da fiyat artışı olmaksızın daha yüksek kotalı tarifelerden yararlanabilecekleri sürpriz tekliflerimiz olacak” diye konuştu. Terzioğlu, müşterilerinin telefonlarının bozulması durumunda telefonlar tamir edilene kadar geçen sürede müşterilerini telefonsuz ve internetsiz bırakmamak için de yeni bir adım atarak 10 bin akıllı telefon aldıklarını kaydetti.

Geçen yılın son çeyreğinde ülke olarak 4,5G'ye toplamda 13,1 milyar liraya yakın yatırım yapıldığını ve bu yatırımın yaklaşık yüzde 45'ini tek başına Turkcell'in gerçekleştirdiğini anlatan Terzioğlu, şunları dile getirdi:

“En yüksek yatırımı yine Turkcell yapacak. 2018 yılına kadar 18 milyar lira daha yatırım yapmayı öngörüyoruz. Bu yatırım yaklaşık 175 bin kişiye istihdam sağlayacak. 4,5G ile birlikte istihdamdan yatırıma, milli gelirden firmaların gelecek planlarına kadar hayatın her alanında büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanacak. Hızlı internet sayesinde bugün bilmediğimiz yeni sektörler oluşacak.”

Bugün 4,5G teknolojine direkt geçişle sonuçlanan süreçte fırtınalı gelişmeler yaşandı. Fiber alt yapısına büyük yatırım yapan Türkiye; geçtiğimiz yıl 3G'den 4G'ye geçiş için hazırlık yaptı. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK)'nın 26 Mayıs 2015'te yapmayı planladığı 4G ihalesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın itirazı üzerine rafa kaldırıldı. Dünyanın 5G'ye geçiş için hazırlık yaptığı bir dönemde Türkiye'nin 4G ile oyalanmaması gerektiği yönündeki itirazı; milli şirketleri harekete geçirdi. Yeni şartnamede hem 4,5G'nin kapısı aralandı hem de yerlilik oranı attı.

Müşteriye yeni vaadler

*4.5G tarifelerine geçişte cayma bedeli yok.
*İnternet kotam yetti mi endişesini bitiriyoruz.
*Müşterilerimizin yurt dışındayken de evlerinde gibi hissetmelerini sağlarız.
*Akıllı fatura özellikli tarifelerimiz ve fatura danışmanlarımız sayesinde müşterilerimizi beklenmedik fatura ile karşılaştırmayız.
*Evde ya da iş yerinde internetiniz bağlanana kadar mobil internet ile destekler, sizi internetsiz bırakmayız.
*Akıllı telefonunuz bozulduğunda, hızla yedek telefon sağlar, sizi yarı yolda bırakmayız.

Engelliye ve yaşlıya evde hizmet

*4, Turkcell'in 10 maddede özetlediği manifestosunu örnekleriyle açıklayan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, özel hizmet ekibiyle engellilere ve 65 yaş üstündekilere evde hizmet vereceklerini söyledi. Terzioğlu, Türkiye'nin Turkcell'i olarak olağanüstü durumlarda, müşterilerinin tüm finansal yükümlülüğünü askıya alıp, her bir müşteriyi tek tek arayarak "Yardıma ihtiyaçları olup olmadığını" sorduklarına, dilerse yakınlarını arayarak bilgi verdiklerine vurgu yaptı. Özellikle İstanbul'daki evleri kentsel dönüşüm kapsamına giren müşterilerinin proaktif olarak nakil taleplerini aldıklarını hatırlatan Terzioğlu, müşterilerini internetsiz bırakmayacaklarını anlattı.
'Türkiye 4.5G ile 10 milyar dolardan kurtuldu'