Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normalleşmesine yönelik mutabakatla birlikte, İsraildoğalgazının Türkiye ve Avrupa’ya iletilmesi için de önemli bir adım atılmış oldu. 

Türkiye’ye yılda 8-10 milyar metreküp doğalgaz bırakması beklenen hat için en erken tarih 2020. Türkiye ile İsrail arasırdaki mutabakatın ardından ekonomide ilk Gündemİsrail’in Akdeniz’de aradığı doğalgaz oldu. Edinilen bilgiye göre, Leviathan sahasında bulunan yaklaşık 1 trilyon metreküplük gaz rezervi için ABD’li Noble ile İsrailli Delek arasındaki mutabakatın ardından geçen ay ön mühendislik çalışmalarına başlandı. 
Türkiye enerji köprüsü olacakSırada Kıbrıs var
İsrail - Türkiye mutabakatının ardından, İsrail ile Türkiye arasında doğrudan görüşmeler yapılması ve doğalgaz boru hattı sürecinin hızlandırılması bekleniyor. Özellikle İsrail’deki regülasyon sorunlarının süreç içinde çözülmesinin ardından  gözler İsrail gazı için ikinci pürüz olan Kıbrıs sorununa çevrildi. 
Doğu Akdeniz’deki gazın çıkarılarak Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya gönderilebilmesi için Kıbrıs, Türkiye, Yunanistan, İsrail arasında kıta sahanlığı mutabakatı gerekiyor. İsrail ile Türkiye arasıdaki mutabakatın, sorunun çözümü için önemli rol oynayacağı değerlendiriliyor. 
Ülkeler arasında mutabakat sağlanması halinde inşa edilecek boru hattıyla, yılda 30 milyar metreküp doğalgazın Mersin’e getirilmesi, bunun 8-10 milyar metreküpünün Türkiye’de kalması hedefleniyor. Bu da Rusya’dan alınan yaklaşık 50 milyar metreküplük gazın yüzde 20’sine karşılık geliyor. Bu gazın Rus gazına doğrudan alternatif olmasından çok, kaynaklarda çeşitlilik yaratması amaçlanıyor. 
Türkiye, İsrail gazıyla Rusya, İran ve Azerbaycan’la doğalgaz pazarlığına daha kuvvetli oturabilecek. Her şey yolunda giderse 2019’da gazın çıkarılması, 2020’de dağıtılmaya başlanması hedefleniyor. İsrail gazının Avrupa piyasalarına ulaştırılması için en hesaplı yol, Türkiye güzergâhı. Boru hattının döşenmesi için 1 yıllık süre biçilirken, en büyük olası sorunun ülkeler arasındaki diplomatik olduğu belirtiliyor.
Alternatif hat olabilir
Akdeniz’den Türkiye’ye uzanması planlanan ve 500 kilometreyi geçmesi beklenen boru hattı Lübnan, Mısır ve Akdeniz’deki diğer kaynaklar için de bir alternatif olabilir. Uzmanlara göre, bu bölgelerden çıkarılacak gaz, Türkiye üzerinden geçecek hatla Avrupa’ya taşınabilir ve Türkiye bir gaz ‘hub’ı olabilir. 
En önemli hedeflerden birisi ise İsrail gazının üretim maliyetini fiyatlara yansıtmamak. 15 milyara mal edilmesi beklenen hattın sadece boru döşeme masrafı 3 milyar doları bulacak. 
İhracat artışta
İki ülke arasındaki ticaret hacmi, geçen sene 4.3 milyar dolar oldu. Türkiye, 1.1 milyar dolarla İsrail’e en çok sanayi hammaddesi satarken, İsrail’den akaryakıt aldı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2014’te 5.8 milyar dolar olmuştu. Türkiye’nin geçen yıl İsrail’e sattığı ürünlerin başında motorlu kara taşıtları (464.8 milyon dolar) geldi. Aynı yıl İsrail’den en fazla enerji (898.3 milyon dolar) ithal edildi. İsrail’e ihracat son 5 yılda yüzde 13 arttı, ithalat yüzde 19 azaldı.