Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYALI turizmciler, Twitter'ın kapatılmasının yarattığı imajın turizm üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği endişesi taşıdıklarını açıkladı.
Türkiye'deki Twitter tartışmasının birçok ülkede gündem olduğuna dikkati çeken Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, "Dışarıdan bakıldığında antidemokratik uygulamaların olduğu bir ülke turistik seyahat açısından hoş karşılanmaz. Turist böyle bir ülkeye gitmek istemez. Böyle uygulamalar olan bir ülkeye karşı ya da hümanist birtakım işlere karşı Avrupalı daha dikkatli, duyarlı davranır. Turist çevre ve insan haklarıyla ilgili ülkelere karşı seyahat etme noktasında daha dikkatli davranır" diye konuştu.
TURİST ACENTELERİNİN TEPKİSİ
Bu olayın turizm sezonunun en yoğun rezervasyon dönemine denk geldiğine işaret eden POYD Başkanı Kızıldağ, yurt dışında karşılaştıkları tavrı şöyle anlattı:
"Rezervasyonları olumsuz etkileyecek bir uygulama. Acentelerden 'Aaa sizde Twitter kapanmış' gibi alay edici, dalga geçilir tavırlarla karşılaşıyoruz. Böyle bir şey olmamalı tabii. Türkiye buna benzer şeyleri zamanında gazinolarla yaşadı. Orada çok ciddi birikim hareket vardı. Tanıtım fonu için ciddi kaynaklar ayrılıyordu, 'Hop kapatalım', kapattık. Boğaz Köprüsü'nde intiharlar oluyor, 'kapatalım'. Böyle bir şey yok, yanlış. Bizim sosyal ağlardan gözlemlediğimiz kadarıyla dalga geçilir duruma düştük."
OLUMSUZ ETKİLERİ OLUR
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık da bu tür ortak sosyal paylaşım sitelerinin önemli birer iletişim ve pazarlama aracı haline dönüştüğünü hatırlattı. Ayık, "Dolayısıyla ne boyutta etkileneceğine dair değer yok. Birçok tesiste Twitter ve Facebook üzerinden pazarlama tanıtım yapılıyor. Ama buralardan olan geri dönüşleri istatistiki veriye dönüştüremeyiz. Ne boyutta etkilenir söylemek çok zor ama mutlaka bunların olumsuz etkileri olur. İnsanların haberleşme kaynağına engel gibi mütalaa edilebilir" dedi.
'İMAJ ÜZERİNDE BÜYÜK OLUMSUZLUK'
Teknolojinin çok ilerlediğini, sosyal ağın tamamen yasaklanması yerine birtakım içeriklerin engellenmesinin mümkün olabileceğini belirten Osman Ayık, "Kapatma yöntemi seçilmemesi lazım. Nihayetinde bu sosyal paylaşım ağları bir haberleşme mecrası ve o hakkı insanların elinden alamazsınız. İmaj açısından çok büyük olumsuzluk. Engelleyici ve yasakçı bir ülke gibi, bundan daha ötesi yok. Dikkat edilmesi lazım. Bizi kötü bir yere, özgürlüklerin kısıtlandığı bir ülke kategorisine götürüyor" diye konuştu.

MÇ(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)