AKDENİZ Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) turizm sektörü temsilcilerine yönelik 2013 yılı değerlendirmesi ve 2014 yılı beklentilerine ilişkin anketin sonucuna göre, sektörün büyük bölümü 2014'ün daha iyi geçeceğine inanıyor.
AKTOB'un düzenlediği ve üyelerinin yanıtladığı ankette, 2014 turizm beklentisi ile bu yılın değerlendirilmesine ilişkin sorular yöneltildi. 2014'ün nasıl olacağı sorusuna üyelerin yüzde 46'sı, 2013'ten daha iyi olacağı yanıtını verdi. Üyelerin yüzde 22'sinin aynı olacak dediği ankette, yüzde 11'i '2013'ten daha kötü olacak', yüzde 10'u döviz kurları yükselecek, yüzde 4'ü şirket iflasları artacak, yüzde 3'ü döviz kurları değişmeyecek, yüzde 2'si tek yetkili satıcılık gündeme gelecek derken, yüzde 2'si diğerleri yanıtını verdi.
GEZİ TURİZME DAMGASINI VURDU
2013 turizmine damgasını vuran gelişmelerin neler olduğu sorusuna, AKTOB üyelerinin yüzde 45'i 'Gezi olayları' cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 20'si Mısır olaylarını, yüzde 11'i Suriye krizini, yüzde 9'u alkol yasağı düzenlemesinin Türkiye imajına etkisini, yüzde 7'si şirket iflaslarını, kalan yüzde 8'lik oran ise diğer olayları damga vuran gelişmeler olarak değerlendirdi.
EN İYİSİ DÖVİZ KURU ARTIŞI
Bu yılın turizm sektörü açısından en iyi gelişmesi ise yüzde 53 oranında döviz kurlarının artışı olarak gösterildi. Ankete katılanların yüzde 13'ü turist sayısındaki artışı, yüzde 11'i doluluk oranındaki artışı en iyi gelişme olarak nitelendirdi. Bu soru kapsamında uçuş noktalarının artışı, iç pazarın büyümesi, turizm gelirinin artışı, olimpiyat adaylığından dolayı ek tanıtım çalışmaları gibi nedenler de diğerleri kategorisinde sıralandı.
EN KÖTÜSÜ İFLASLAR
Turizm sektörü açısından 2013'ün en kötü gelişmesi ise yüzde 30'la tur operatörlerindeki iflaslar oldu. En kötü gelişme sıralamasında yüzde 23 ile düşük fiyata satışlar, yüzde 15 ile karlılık oranının azalması faktörleri öne çıktı. Diğer anket katılımcıları da istihdam eksikliği, doluluklardaki düşüş, yurtdışı tanıtımının iyi yapılamaması, kişi başı turizm gelirinin düşmesi, kamu-özel sektör işbirliğinin oluşturulamaması ve Asya pazarına ulaşılamaması gibi unsurlara yer verdi.
'HER ŞEY DAHİL' SÜRECEK
'Her şey dahil' sisteminin de sorgulandığı ankette sektör temsilcilerinin yüzde 47'si önümüzdeki yıl bu sistemin devam edeceği, yüzde 20'si de yeniden düzenlenerek devam edeceği görüşünü taşıyor. Bu soruda düşük oranda çıkan yanıtlar arasında 'her şey dahil' sisteminin kısa sürede terk edileceği, maliyetlerin dayanılmaz hale geleceği, yerini tam pansiyona bırakacağı, sistem terk edilirse turist sayısında azalma olacağı, kaldırılırsa rekabet gücünün düşeceği gibi unsurlar bulunuyor.
EN BÜYÜK BEKLENTİ KIŞ İSTİHDAMI
AKTOB'un üyelerine yaptığı ankette 2014 yılında sektör için öncelikle ele alınması gereken konunun ne olduğu sorusuna, yüzde 31 oranında 'kış istihdamının teşviki' yanıtı verildi. Sektör temsilcileri turizme teşvik ve kıyı kanunlarının günümüz şartlarına uygun olarak düzenlenmesi, tanıtım bütçesinin turizm gelirine oranla artırılması, turizm gelirlerinin ihracat gelirlerine uygulanan teşvik kapsamına alınması, kentsel dönüşüm projelerinde turistik cazibe merkezlerine yer verilmesi, Asya pazarına yönelik çalışmaların başlatılması ve temalı park projeleri için arazi üretimini gibi unsurlara da yer verdi.