TÜPRAŞ'ın 30'uncu kuruluş yıldönümü, genel müdürlüğün de bulunduğu İzmit Rafinerisi ile İzmir, Kırıkkale ve Batman'da bulunan rafinerilerde düzenlenen kıdem armağanları törenleri ile kutlandı. 
İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da bulunan rafinerilerinin tek çatı altında toplanma kararı ile 16 Kasım 1983 tarihinde kurulan Tüpraş'ın Genel Müdürlüğünün de bulunduğu İzmit Rafinerisi'ndeki törene Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Koç Holding ve Tüpraş Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Koç Holding CEO’su ve Tüpraş Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Durak, Koç Holding Denetim Grubu Başkanı Ali Tarık Uzun, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı ve Tüpraş Yönetim Kurulu Üyesi Erol Memioğlu, Genel Müdür Yavuz Erkut ve Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da katıldı.
Rafinerilerde düzenlenen kıdem armağanları dağıtım töreninde Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Genel Müdür Yavuz Erkut ve Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu çalışanlara hitaben konuşma yaptı. 
Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın konuşmasında, 30 yıl önce faaliyete başlayan ve kamu kurumu iken bugün Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş'ın, özelleştikten sonra Koç Grubu bünyesinde de bu liderliğini perçinlediğini söyledi. Öztaşkın, şöyle dedi:
"Tüpraş ülkemiz net petrol ithalatçısı konumunda. Dolayısıyla petrolün her damlasını değerlendirmek durumundayız. Bu açıdan Tüpraş ülkemizin çok stratejik bir kuruluşudur. Özelleştikten sonra şu ana kadar 3 milyar dolara ulaşan yatırım yapılmış olup, önümüzdeki yıllarda bu rakam 6 Milyar Dolara ulaşacaktır. Söz konusu yatırımlar ülkemiz açısından da çok önemlidir. İzmit Rafinerisi Fuel- Oil Dönüşüm Projesi’nin bitme noktasına gelmesi bizleri gururlandırıyor." 
Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut de konuşmasında, kuruluşunun 30'uncu yılı olmasının Tüpraşlılar için ayrı önem taşıdığını söyledi. Erkut, Batman Rafinerisinin 1955 yılında devreye alınışı ile rafinericilikte yarım yüzyılın geride bırakıldığını, uygulanan teknolojik yeniliklerle rafineri yaşının 20 olarak hesaplandığını belirterek, şöyle devam etti:
"Bir tarafta birçok sosyolojik ve teknolojik değişim yaşanırken, diğer taraftan dünya nüfusunun 5’te1’i yaklaşık 1 milyar 200 milyon kişi hala elektriksiz, yaklaşık 1 milyar insan açlık sınırında yaşıyor. Yiyecek gibi birincil enerji kaynaklarındaki kontrol ve paylaşım için ülkeler arası politik çatışmalar, savaşlar hala devam ediyor. Bugün birincil enerji kaynakları içinde yaklaşık  yüzde 30 civarında payı olan petrolün, mevcut verilerle bundan sonraki 30 yılda sadece 2-3 puan gerileyeceği hesaplanıyor."
Yavuz Erkut, gelişmiş Batı dünyasında onlarca rafinerinin farklı ürün gamına yatırım yapmaları sonucu çoğunun kapanmak zorunda kaldığını da hatırlattığı konuşmasına şöyle devam etti:
"Yaklaşık 23 seneyi bulan özelleştirme sürecine rağmen Tüpraş yatırımlarını sürdürebilmeyi başardı. Rafinericiliği ülkemizde başlatan kuşağı minnetle anarken, 80’li yıllarda günümüz rafineri sektöründeki gelişmeleri öngören Tüpraşlı büyüklerimize şükranlarımızı sunuyoruz. 26 Ocak 2006’da Tüpraş için geride kalan 30 yılın en büyük değişimi gerçekleşerek şirketimiz, ülkemizin en köklü ve değerli topluluğu Koç Grubuna katıldı. Kendi varlığını ülkesinin varlığı ile özdeşleştiren kurucusunun izinden giderek taşıdığı bayrağı her yıl yeni zirvelere tırmandıran Koç Topluluğu kültürü ile, uluslararası arenada yeri tescillenmiş Tüpraş kültürünün birleşmesinin hem ülkemiz, hem topluluğumuz, hem de biz çalışanlar için en mükemmeli olduğunu düşünüyorum. İletişim ile değişen dünyada küresel olarak nefes alıp veriyoruz. Amerika’daki bir rafinerinin kapasite kullanımını artırması veya Çin’deki yeni bir rafinerinin devreye girmesinin yansımaları hemen hissediliyor, ekonomimizi etkiliyor. Küresel kriterlerde yapılan kıyaslama çalışmaları ile gerçekleşen tescilleri ile emniyetli, çevreye saygılı ve güvenli olarak daha verimli çalışıyoruz. Hiç bir işimiz güvenli çalışmadan daha acil değildir."
Erkut, bugüne kadar gerçekleştirilen projeler ve önümüzdeki dönemde hedeflenen enerji verimliliği, yenilenen iş modelleri deniz ve demiryolu taşımacılığı yatırımları ile Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi verdi. Fuel Oil Dönüşüm Projesi'ne de değinen Erkut, şu bilgileri verdi:
"Fuel oil Dönüşüm Projesi sonrası Tüpraş, piyasalardaki dalgalanmalara karşın sürdürülebilir çalışma koşulları ile daha karlı olacaktır. Bildiğiniz gibi Nelson Kompleksite Endeksi İzmit Rafinerisi için 14.5 seviyelerine çıkacaktır ki, bu değer dünyada en üst seviyedeki dönüşüm katsayısı anlamına gelmektedir."
"6.8 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM DEVAM EDİYOR"
Petrol ve akaryakıt sektöründeki 34 yıllık kıdemin, 14 yılını Koç Topluluğu'nda geçiren Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, zorlu piyasa koşullarına karşın Koç Topluluğu olarak Türkiye'nin uzun vadeli büyüme potansiyeline inandıklarını bildirerek  şöyle devam etti:
"Değişken piyasa koşullarına rağmen bu yılın ilk 9 ayında yatırımlarımızı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 58 oranında artırdık. 2013 yılı için hedeflenen 6,8 Milyar TL tutarındaki yatırım planlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Dünya ekonomisinde olumsuz bir gelişme yaşanmamakla birlikte gerçekleşmeler, toparlanmadan bahsetmek için henüz erken olduğunu gösteriyor. Koç Topluluğu olarak her işimizde, ülke ekonomisindeki payımızın getirdiği sorumluluğu göz önünde tutarak üretimimizi sürdürüyoruz. Ülkemizin Cumhuriyet ve ekonomik kalkınma tarihiyle özdeş bir kurumu olarak, kurucumuzdan miras aldığımız ülke sevgisini, bu ülkeye olan güven ve bağlılığını kendimize bayrak yaparak birlikte üretiyor, en fazla katma değer oluşturmak için çaba gösteriyoruz. Hedeflerimiz, değerlerimiz, iş yapma biçimimiz, yönetim prensiplerimiz, başarılı ortaklıklarımız, dünyayı ve gelişmeleri doğru değerlendirmekteki başarımızı sizlerin de içinde bulunduğu 90 bine yakın çalışanımız, 10 binden fazla bayimiz ile başarıyoruz. Tüpraş ülkemizin artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere, dalgalı ve risk unsurlarının arttığı ortamda hız kesmeden yatırımlarına devam etmektedir."
Memuoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;
"Rekabet gücü ve karlılığımıza büyük katkılar sağlayacak Fuel Oil Dönüşüm Projesinin zamanında tamamlanması için göstermekte olduğunuz özverili çalışmalarınız için teşekkür ediyor, bu değerli projede görev yapan tüm çalışanlarımıza başarılar diliyorum. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki Koç Topluluğuna katılışınızın sekizinci yılına yaklaşırken, ülkemizin en büyük sanayi kuruluşu olarak geliştirdiğiniz iş planları, uyguladığınız stratejilere uyumlu yeni organizasyonunuz ile sürdürdüğünüz operasyonel mükemmellik çalışmalarının yanı sıra, işçi sağlığı ve güvenliğine yönelik danışmanlarla yürüttüğünüz çalışmaların sonuçlarının da şirketimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Ülkemizin en büyük ailesi olarak önümüzdeki yıllarda da, küresel boyutta bir şirket olma yolunda sizlerin verdiği güvenle ilerlerken, ürünlerimiz, hizmetlerimiz, yönetim becerimiz ve özenilen insan kaynağımız ile ülkemize değer katmaya devam edeceğiz."
İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman Rafinerisi'ndeki törenlerde Tüpraş’ta 35, 30, 25, 20, 15 10 ve 5. hizmet yıllarını dolduran 861 çalışan hizmet beratlarını aldı. Aynı günün akşamı İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da gerçekleşen yedinci emekliler buluşmasına katılan, geçmiş dönemlerde görev yapmış her kademeden binlerce Tüpraş emekli çalışanı anılarını tazeleyerek hasret giderdi.

MB(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)