Dünyanın en uzun ikinci tüneli olacak Ovit Tüneli fiziki olarak yüzde 95, Eğribel Tüneli yüzde 20, Kırık Tüneli’nde ise yüzde 20.97 gerçekleşme sağlandı. Rize-Erzurum kara yolu üzerinde bulunan ve özellikle kış aylarında geçit vermeyen Ovit Dağ Geçidi’nde 10 bin 962 metrelik çift tüp tünelin kazı ve destekleme işlerinin tamamlandığı öğrenildi. Tünelin ikmal inşaatı yapım işi ihalesine bu yıl içerisinde çıkılacak. Tünelin bu yılın sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Ovit dışında geçit vermeyen bir başka geçit olan Eğribel’e yapılan Eğribel Tüneli’nde ise yüzde 20 gerçekleşme sağlandı. Söz konusu proje tamamlandığında yollarında birçok kazanın meydana geldiği Eğribel’de virajlı ve laseli yollara son verilmiş olacak. Tünel ile seyahat süresi kısalacak, bakım maliyetleri azalacak ve can kaybı en aza indirilmiş olacak. Söz konusu tünel ile mevcut yol 6.5 kilometre kısalacak. Tünelin 2018 yılı Haziran ayında tamamlanması planlanıyor. Eğribel tünelinde bin 281 metrelik çift tüp tünelin de kazı ve destekleme işlerinin tamamlandığı belirtiliyor. Eğribel Tüneli’nin proje başlangıç töreni dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından yapılmıştı. Rize ve Erzurum yolu üzerinde bulunan bir diğer tünel projesi ise Kırık Tüneli… Bu tünel projesinde son verilere göre; 747 metrelik çift tüp tünelin kazı ve destekleme işleri tamamlandı. 2017 Kasım’ında bitirilmesi planlanan tünelde işlerin yüzde 20.97’si tamamlandı. Ovit ve Kırık Tünelleri tamamlandığında Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu’ya kesintisiz olarak bağlanacak. Söz konusu yol 33 kilometre kısalacak. 2015 yılı sonunda yapımına başlanan ve Karadeniz Sahil Yolunu büyük oranda rahatlatması beklenen Salarha Tüneli’nde de çalışmalar sürüyor. 24 Şubat itibariyle kazı ve destekleme işlemlerinin başladığı belirtiliyor.

Yeni köprüler

∂ Türkiye’nin yeni köprü projelerinde, bu yıl içerisinde çalışmaların hız kazanması bekleniyor. Ulaştırma Bakanlığı bu yıl içerisinde 200 köprü projesini tamamlamayı hedefliyor. Bunlardan bazıları şöyle:
¥ Tohma Köprüsü: Sivas - Malatya yolu üzerinde bulunan Tohma Köprüsünün yanına yapılacak.
¥ Çamlıca Köprüsü: Türkiye’nin en yüksek köprüsü olacak Çamlıca Köprüsünde çalışmaların hızlanması bekleniyor. Köprü Ermenek ve Mut Yolu üzerindeki derin bir vadi üzerine yapılacak.
¥ Çayırhan Köprüsü: Ankara- Beypazarı yolu üzerinde bulunan Sarıyar Baraj Gölü ve Nallıhan Kuş Cenneti içine yapılacak. Köprü 248 metre uzunluğunda köprünün toplam boyu 248 metre olacak.
¥ Gökdere Köprüsü: Elazığ’da Palu Baraj Gölü üzerine yapılacak.
¥ Eyiste Köprüsü: Konya - Taşkent Yolunda yapılacak köprünün toplam boyu Bin 372 metre olacak.

AVRASYA TÜNELİ NE DURUMDA?

Türkiye'nin boğaz altından geçecek ikinci tünel projesinde ise sona yaklaşılıyor. Projenin 2017 yılı başında tamamlanması hedefleniyor. Proje tamamlandığında Kazlıçeşme-Göztepe mesafesi 15 dakikaya inmiş olacak.

3. köprü Bağlantı yolu ihalesi bugün

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamındaki Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantılı yollarından Kurtköy-Akyazı ve Kınalı-Odayeri kesimleri için bugün ihale yapılacak. 26 Ağustos'ta hizmete girmesi beklenen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantı yollarının ise 2018 sonunda tamamlanması hedefleniyor. Köprünün bağlantı yolları için ilk olarak 6 Mart 2015'te yapılacağı açıklanan ihale, 6 Mayıs 2015'e ertelenmişti. Ardından, firmaların talebi üzerine Kurtköy-Akyazı ve Kınalı-Odayeri kesimlerinin ayrı tarihlerde ihale edilmesine karar verilmişti. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Kurtköy-Akyazı kesimi işine ait ihale 1 Mart 2016'ya ertelenmişti.  Kınalı-Odayeri kesimi işine ait ihale de 8 Mart 2016 olarak değiştirilmişti.
Tünel ve köprü devrimi sürüyor