ORDU Ticaret Borsası Başkanı ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Konsey Başkan Yardımcısı Ziver Kahraman, Ordu Ticaret Borsası ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliğiyle Türk fındığının gen haritasının çıkarılması için çalışma başlattıklarını söyledi.
TÜBİTAK ile ortaklaşa proje hazırladıklarını, Türk fındığının marka olması için çalışmaların devam ettiğini belirten Ordu Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Konsey Başkan Yardımcısı Ziver Kahraman, projenin gerçekleşmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan destek istediklerini kaydetti. Geçen hafta sonu bir dizi açılış programlarına katılmak üzere Ordu'ya gelen Başbakan Erdoğan'a projenin ayrıntılarını içeren bir rapor sunduklarını anlatan Kahraman, "Ekonomik açıdan değerli fındık çeşitlerinin genetik tanımlanması, Coğrafi işaretlerinin ve kalite özelliklerinin parametreler yönünden tanımlanması projesi'nin detaylarını içeren raporu Sayın Başbakanımıza sunduk. Bu projenin gerçekleşmesiyle Türk fındığının marka tescili ve coğrafik işareti bilimsel esaslara dayanılarak yaptırma imkanı ortaya çıkacaktır” dedi.
Kahraman, Türkiye'de 692 bin dekar alanda fındık üretimi yapıldığını, dünya fındık üretiminin ve ticaretinin yüzde 70'ini Türkiye'nin elinde bulundurduğuna dikkat çekti. Başkan Kahraman, "Türkiye fındığın tamamını satabilen bir ülke konumunda. Geçmiş yıllarda 40-50 bin ton iç pazar tüketimi söz konusuyken bugün 110 bin ton seviyelerinde iç fındık pazarı var. 2012-2013 sezonunda 301 bin 193 ton fındık ihracatı yapan ülkemizde 1 milyar 750 milyon 439 bin dolar döviz girdisi sağlandı. Ne yazık ki bugün 'Türk fındığı' şeklinde bir marka tescili yoktur. Fındıkla ilgili bilimsel çalışmalarda ne yazık ki istenilen seviyede değildir" diye konuştu.
Türk fındığının bilinen 18 çeşidi olduğunu, Türk Patent Enstitüsü'nden şu an itibariyle hiçbir çeşit için coğrafi işaret tescilinin yapılmadığına da dikkat çeken Kahraman şunları söyledi:
"TÜBİTAK Mam bünyesindeki Gıda Ensitüsü ve Gen Enstitüsü ile işbirliği yaparak 'Ekonomik açıdan değerli fındık çeşitlerinin genetik tanımlanması, Coğrafi işaretlerinin ve kalite özelliklerinin parametreler yönünden tanımlanması projesi' adı altında bir proje ortaya koyarak ilk adımı atmış bulunuyoruz. Bu projenin teknik ve mali yönü TÜBİTAK tarafından hazırlanıp ortaya koyulacak. Bilimsel esaslara dayanan kaliteli yüksek verim olması fındıkta devlet desteğine ihtiyaç duyulmamasını sağlayacaktır. Fındık hakkındaki 'hazineye yük' imajını da ortadan kaldıracaktır. Fındık ürünü devlet desteğine bağımlı olmaktan kurtulacak, milli ürün olma özelliği daha da pekişmiş olacaktır. Hiçbir ithal girdi olmadan en yüksek ihracat girdisini sağlayan tarımsal ürün olmasının yanında devlet desteğine ihtiyaç duymayan, hazineye yük olmayan ürün olma özelliğine de kavuşacaktır. Bütçe açıklarını artıran kalemlerden biri olan tarımsal destekler içinde fındığa verilen desteğin ortadan kalkmasıyla bir anlamda karadeliğin kapanması noktasında da bir adım atılmış olacaktır."