TÜRK Standartları Enstitüsü'nün (TSE) Kocaeli'nin Gebze İlçesi'ndeki Kalite Kampüsü’nde, 1. Ulusal Test ve Muayene Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda konuşan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Türkiye'de 1.5 milyar dolarlık deney laboratuvarı pazar büyüklüğü olmasına rağmen bunun ancak sadece yüzde 20'lik kısmı olan 300 milyon dolarının yerli kaynaklardan karşılanabildiğini bu açığın kapatılması gerektiğini söyledi.
Gebze'de bununan TSE Kalite Kampüsü'ndeki 1. Ulusal Test ve Muayene Çalıştayı'nda Türkiye'deki uygunluk değerlendirme altyapısının ortaya çıkarılması, eksik ve güçlü yanlarının tespit edilmesi, bu alandaki mükerrer yatırımların önlenmesi, sanayicilerin  bu alandaki ihtiyaçlarının belirlenmesi ve giderilmesi için gerekli hamle ve yatırımların gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Çalıştaya katılan ve burada açıklamalarda bulunan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, "İnsanlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için ürün ve hizmetlerin mutlaka uluslararası geçerli yetkinliğe sahip laboratuvarlardan test edilmesi gerekmektedir" diyerek şöyle devam etti:
"Laboratuvar hizmetleri dünyanın en pahalı hizmetleridir. Ancak ekonominin de olmazsa olmaz şartları arasında yer almaktadır. Türkiye özellikle deney laboratuvarları konusunda son yıllarda önemli hamleler yapmakla birlikte halen kendi pazar ihtiyacını karşılamaktan bir hayli uzak bulunmaktadır. Ülkemizin kıt kaynakları göz önüne alındığında Laboratuvar hizmetlerinde doğru etkin ve verimli hizmetlerin verebilmesi için doğruluk politikalarının belirlenmesi gerekmektedir. Özellikle bazı alanlarda deney laboratuvarları olmayan bir ülkede bazı alanlarda birden fazla laboratuvarın bulunması ciddi bir kaynak israfını doğurmakta ve yine bu kuruluşlar arasında yaşanan rekabet hizmet kalitesini düşürmektedir."
Hulusi Şentürk, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda bakanlığın bu konu üzerine eğildiğini, deney laboratuvarı ve muayene alanında hizmet veren kuruluşların katılacağı bir çalıştay düzenleyerek bu konuda ülkede politikaların neler olabileceği konusunda bir çalışma başlattıklarını da belirterek şunları söyledi:
"Bugün 420 civarında katılımcının katıldığı bu çalıştay sonucunda diyoruz ki, ülkemizin deney laboratuvarları alanında gerçek ihtiyaçları tespit edilir ve yine bu alanda ülkemiz kaynaklarının israfına yol açmayacak bir biçimde hizmetlerin yerine getirilmesiyle ilgili gerekli politikalar yerine getirilir. TSE olarak özellikle biz gereksiz kaynak israfına yol açan laboratuvar hizmetlerinin bu ülkeye zarar vereceğine inanıyoruz. Özellikle de önümüzdeki 3 yılda 400 milyon dolarlık bir laboratuvar hizmeti yatırımı başlatan bir kuruluş olarak bu alanda daha etkin politikaların izlenmesi özellikle bizim açımızdan büyük önem taşımaktadır. Açılış sunumunda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genel Müdürünün de izah ettiği gibi ülkemizde deney laboratuvarı Pazar büyüklüğü 1.5 milyar doları bulmaktadır. Ancak bunun sadece yüzde yirmilik kısmı yani 300 milyon doları yerli kaynaklardan karşılanabilmekte. 1.2 milyar dolar her yıl yurt dışına transfer etmek zorunda kalıyoruz. Oysa Türkiye bu ihtiyacı kendi karşılayabilecek potansiyele sahiptir. Hatta bu potansiyelin yanı sıra kuracağı akıllıca deney laboratuvarları sayesinde başta Ortadoğu olmak üzere geniş bir coğrafyaya hizmet vererek ülkemize ciddi bir döviz girdisi sağlayabilir."

FOTOĞRAFLI