ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den başkanlık yarışına giren iş adamı Donald Trump'ın Müslümanlara ve Londra'ya yönelik sözlerine tepki olarak Birleşik Krallık'a girişinin yasaklanması için başlatılan imza kampanyasının ardından İngiliz vekiller, konuyu parlamentoda ele alacak.

YARIM MİLYON İMZA

İngiliz Parlamentosu'nun internet sayfasındaki online dilekçe sisteminde Trump'ın, Birleşik Krallık'a girişinin yasaklanması talebiyle 8 Aralık 2015'de başlatılan imza kampanyasına destek verenlerin sayısı yarım milyonu geçti. Sistemde, 10 bin imza toplayan dilekçelere hükümet teamülen yanıt verirken, imza sayısı 100 bini bulduğunda da dilekçenin parlamentoda tartışılması olanağı doğuyor.

GÖRÜŞME 18 OCAKTA

Komisyonun üyelerinden İşçi Partili milletvekili Paul Flynn tartışmanın 18 Ocak günü İngiliz Parlamentosu'nun Westminster Hall bölümünde, kendi başkanlığında düzenleneceğini bildirdi. Tartışmanın ardından vekillerin herhangi bir oylama yapması beklenmiyor.

Trump'ın ülkeye girişine ilişkin herhangi bir değişiklikten sorumlu olacak İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May ise, bu konuda şu aşamada herhangi bir yorumda bulunamayacağını kaydetti.

CAMERON "DÜPEDÜZ YANLIŞ" DEMİŞTİ

Trump'ın ülkeye girişinin yasaklanması için başlatılan imza kampanyasına destek verenlerin sayısı şu ana kadar 569 bin 869 oldu. Kampanyanın açıklama bölümünde, nefret söylemi yayanlara yönelik yasalar kapsamında, Trump'ın Birleşik Krallık'a girişinin yasaklanmasını için İngiliz hükümetine çağrı yapılıyor. Trump geçen ay başında, başkanlık seçimi için yürüttüğü kampanya sırasında konuşmasında, göçmen ya da turist olarak ABD'ye gelmek isteyen Müslümanların ülkeye alınmaması için çağrıda bulunmuş, Londra'yla ilgili olarak da "Bazı radikalleşmiş bölgelere polis de girmeye korkuyor" ifadelerini kullanmıştı. Trump'ın sözleri Birleşik Krallık genelinde tepki çekerken, İngiltere Başbakanı David Cameron da Trump'ın sözlerini "bölücü, sorunların çözümüne yardımcı olmaktan uzak ve düpedüz yanlış" şeklinde nitelendirmişti.