İSTANBUL, 30 Mayıs () - FRANSIZ enerji devi Total, Şahdeniz sahası ve Güney Kafkaslar Boru Hattı’ndaki yüzde 10’luk hissesini, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) satmak için sözleşme imzaladığını açıkladı.

Total açıklamasında, petrol arama-üretim alanında faaliyet gösteren kamu şirketi TPAO’ya yapılan satış işleminin 1.5 milyar dolar değerinde olduğu bildirildi.

Satış ile ilgili değerlendirme yapan Total'in Arama ve Üretim Bölümü Kıta Avrupa ve Orta Asya Başkanı Michael Borrell, "Şahdeniz'deki hissemizin satışı, Total' in aktif portföy yönetimi ve yatırım kabiliyetini daha stratejik varlıklara odaklaması ile uyumludur. Bu satış, varlık satış programımızın  tamamlanması konusunda yeni bir adımdır. Bu satış işlemini takiben, grup 2012 itibari ile varlık satış hedefi olan 15-20 milyar dolarla uyumlu olarak, yaklaşık 16 milyar dolar değerinde  varlık satmış olacaktır" dedi.

Şahdeniz sahası, Bakü 'nün 100 km güneydoğusunda Hazar Denizi 'nde bulunuyor ve 860 kilometre karelik bir alan kaplıyor. İlk üretim fazı 2006'da başlayan Şahdeniz sahasında günde 200 bin varil petrol eşdeğerinde üretim yapılıyor.

Şahdeniz sahasındaki ortaklık yapısına göre, BP yüzde 28,8, SOCAR yüzde 16,7, Statoil yüzde 15,5, Total, Lukoil ve NİKO yüzde 10'ar, Türkiye adına TPAO ise yüzde 19 hisseye sahip bulunuyor. 

(OSS)