Mustafa TURAPOĞLU / TOKAT () - TOKAT'ta her yıl ürettiği kirazların bir bölümünü Rusya ve Almanya'ya ihraç eden Kemalpaşa Köyü'nde bu yıl yaşanan olumsuz hava şartlarından dolayı ürün rekoltesi büyük ölçüde düştü.

Merkeze bağlı Kemalpaşa Köyü, son yıllarda meyve yetiştiriciliğinde il genelinde ön plana çıktı. Bir çok meyvenin yetiştirildiği köy en çok kiraz üretimi ile dikkat çekti. Geçtiğimiz yıllarda üretilen yaklaşık 5 bin ton kirazın büyük bir bölümü Türkiye'nin farklı noktalarına gönderilirken, özellikle 0900 adı verilen ve normalinden iki kat daha büyük olan kiraz Rusya ve Almanya'ya ihraç ediliyordu.

Ancak üreticiler bu yıl yaşanan olumsuz hava şartlarından dolayı büyük darbe aldı. Kirazlar üreticileri bu sene ağaçların bir çoğunun meyve vermediğini ve bazı ağaçlarda tek tük meyve bulunduğunu söyledi. Yaşanan olumsuzluk nedeni ile bu yıl ülke içine ve yurtdışına kiraz gönderilemeyeceği öğrenildi.  

"KİRAZI TEK TÜK TOPLUYORUZ"
Köyde toplanan kirazların yurt içi ve dışına satışını gerçekleştiren üreticilerden Alper Genç 'nın sorularını yanıtlarken, yaşanan olumsuz hava şartlarından dolayı büyük zarar gördüklerini söyledi. Bu yıl köylünün araziye çıkamayacak kadar zor durumda olduğunu belirten Genç, "Arazi bomboş. Satıcılar, alıcılar gelmiyor. Zaten gelse de alacağı kiraz yok" dedi ve ekledi:

"İşçi çalıştıran köylü şu anda başkasının yanında işçi olarak çalışıyor. Bugüne kadar görülmemiş bir soğuk görüldü. Daha önce buranın dolu tehlikesi olurdu ama o kadar çok etkilemezdi; az da olsa meyveler kalırdı. Ama bu yıl yaşanan soğuktan dolayı neredeyse sigorta şirketleri bir çok bahçe için yüzde 100 zarar tespiti yaptı. Ağaçların dallarında tek tük kiraz var. Bu yıl köylü masrafını çıkartmaya razı ama o da yok. Köylü eşine dostuna hediye edecek kirazı bile tek tük toplayıp buluyor. Mesela geçen yıl bu bahçeden 40 ton kiraz toplamıştık bu yıl 400-500 kilo kiraza biz razıyız."

"TADIMLIK KİRAZ VAR"
Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen de 'ya, yaşanan olumsuz havanın Tokat çiftçisini olumsuz etkilediği söyleyerek şöyle konuştu:

"Bu sene kirazımız Tokat bölgesinde pazarlamaya yetecek derecede değil. Sadece bölgemizde tadımlık kiraz üretimi var. Her sene belli köylerimizden dışarıya ihraç yapılıyordu ve büyük rakamda çiftçimiz Tokat'a girdi yapıyordu. Bu yılki durumu üzüntü ile karşılıyoruz ama Allah’tan gelen bir afet bir şey diyemiyoruz"

MT(EA) (OSS) (FOTOĞRAFLI)