TOFAŞ'ın CEO’su Kamil Başaran, "Sadece 80 ülkeye değil, şimdi Kuzey Amerika ve Kanada'ya ihracatımız başlayacak. ABD'ye gidecek araç yılın son çeyreğinde gönderilecek. Buna bağlı olarak istihdam da artış olacak" dedi. Başaran, rakiplerine karşı avantaj sağlayacak yeni modelin ise 2015 yılında banttan ineceğini açıkladı.
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen iftar programında konuşan Kamil Başaran, dünyada sektördeki gelişim ile ilgili bilgi verdi. Dünyanın ekonomik açıdan toparlandığına dikkat çeken Başaran, "ABD özellikle Fiat Chrysler oluşturduğu ortaklık kapsamında iyileşmeyi görüyoruz. En büyük pazar olarak Avrupa iyileşiyor. Otomotiv sektörü iyileşmeler gösteriyor. Hem binek araçlarında, hem de hafif ticari araçlarda bu da yavaş yavaş ihracatımızın kıpırdandığını gösteriyor."
"1 MİLYONLUK STRATEJİK, PSİKOLOJİK ENGELİ AŞACAĞIZ"
İhracatın geçen yılki rekorları kıracağını beklediklerini de ifade eden Başaran, "Bu pozitif hava bize moral veriyor. Önümüzdeki dönemde de hem iç pazarın büyümesi, hem hafif ticari aracın toparlaması, hem de ihracattaki bu iddialı rakamlar bizi bu sene 640 bin 660 bin civarında kapatacağımızı gösteriyor. Bu seneyi böyle kapatırsak önümüzdeki seneki beklentimiz sürekli yukarı doğru giden pazarda 2016 yılında uzun zamandır düşlediğimiz, hayalini kurduğumuz 1 milyon stratejik, psikolojik engelini aşacağımızı görüyoruz” diye konuştu.
"ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 71'İNİ İHRAÇ ETTİK"
Pazarda 6 marka ile Ocak - Haziran döneminde, 38 bin adetle pazardaki yüzde 12'lik paya ulaştıklarını söyleyen Başaran, "Hafif ticari araçta da yüzde 25'e yakın pazar payı ile yılın başından beri liderliğimizi sürdürmekteyiz. Amacımız yıl sonuna kadar bunu bırakmamak. İlk çeyrekte üretimimizin yüzde 71'ini ihraç ettiğimizi söylemiştim. 510 milyon dolar ihracat geliri elde etmiş durumdayız. 150 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdik. Çünkü tüm sektörlerin dış ticaret açığı verdiği bir ortamda otomotiv sektörünün yine lider sektör olarak devam edip, katma değer üretmesi son derece önemli bir haber. 1,7 milyon Türk Liralık ciroya ulaşmış durumdayız" dedi.
"GİT ÖĞREN BİTTİ, GİT ÖĞRET DÖNEMİ BAŞLADI"
Tofaş'ın sadece araç ihracatı yapmadığını söyleyen Başaran, hizmet ihraç ettiklerini de vurguladı. Rakiplerine göre başarılı yaptığı Ar-Ge hizmetleri nedeniyle farklılaştıklarını ifade eden Başaran, "Artık eleman gönderiyoruz. 'Git, öğren' diye göndermiyoruz. Artık işler değişti. Dünya klasındaki üretimde elde edilen bu başarı, bizi artık 'Git, öğret' diye yönlendirdi. Bu da sektörel bazda, Tofaş olarak çok önemli bir özelliğimiz. Onun için emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz" diye konuştu.
ABD’YE İHRACAT BAŞLIYOR
Son dönemdeki çalışmalarında da anlatan Başaran, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“ABD ihracatı başlayacak dedik. Fabrika deli gibi ABD'ye çalışıyor. Ürünlerimiz olgunluğa geldi. Montaj bantlarında çalışmalarımız devam ediyor. Nihai araçlara doğru yavaş yavaş üretim onayları gelmeye başlıyor. Bursa'dan aldığımızı Bursa'daki fabrikamızda katma değere çeviriyoruz. Sadece 80 ülkeye değil, şimdi Kuzey Amerika ve Kanada'ya ihracatımız başlayacak. ABD'ye gidecek araç yılın son çeyreğinde gönderilecek. Buna bağlı olarak istihdam da artış olacak. Bize yepyeni kendimizi geliştirme imkanı verecek. Şu an tüm ürünlerimizi hem müşteri beğenileri, hem de federasyonel regirasyonlara (federal bölgelerin özelliklerine) göre güncellemiş durumdayız."
"YENİ ARACIMIZI 2015 SONUNDA BANTTAN İNDİRECEĞİZ"
Tofaş tarafından yeni çıkacak ürün hakkında da bilgi veren Başaran, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıklama yaptıklarını hatırlatarak, "Pazardaki binek araçlara yönelik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Binek araç ile nihai hale geldiğimizi paylaşmıştık. Çalışmalarımızı hızla devam ettik. Bugün itibariyle mühendislik çalışmalarımız ürün geliştirmesi son hızıyla devam etmekte. 2015 senesi sonunda bu aracı banttan indirip, ihracata ve iç pazardaki müşteri beklentilerine sunmuş olacağız.
Önemli görevi üstlendik ve bunu en iyi şekilde taşıyacağız. İki önemli ortağımız Koç Holding ve Fiat Chrysler Kuzey Amerika ve Kanada'da başlamak üzere Çin'e kadar değer zinciri haritasından bugün belirgin bir izimiz oluştuğunu görüyoruz. Bugün iddialı olacağımızı görüyoruz. Tüm nemalar ile ülke, şehir ekonomimize tüm gençliğe imkan sağlayıp büyüyeceğiz" dedi.
"ELEKTRİKLİ ARAÇTA ARÇELİK İLE ÇALIŞMAMIZ OLDU"
Elektrikli araç konusunda çalışmaları olduğunu da söyleyen Başaran, "TÜBİTAK etkin çalışmalar yapıp, motor kapsamında çığır açmak istiyor. Biz bir adım önde Chrysler ile başladık. Ortak yürüttüğümüz çalışmalar ile birlikte gördük ki hafif ticari de etken olabilecek. Ama teknolojiyi biz yaptığımız takdirde elektrikli aracın özü motor, üzerindeki gömülü software sistemi çok önemli. Bu iki konu içinde kendi patentimizi geliştirdik. Arçelik ile beraber rekabet öncesinde çok ciddi işbirliği içinde motor konusunda yola çıktık. Bu patentli kullanıma açma talepleri gelmekte. İnovasyonda çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.
"ELEKTRİKLİ ARAÇTA BİR SÜRE BEKLEYELİM DEDİK"
Elektrikli araç konusunda şarjından, daha uzun kilometre yapabilmek konusunda uzun gelişmeler yapılması gerektiğini vurgulayan Başaran, ancak pazarın bu konuda çok fazla gelişmediğine dikkat çekti. İhraç edilmediği takdirde Tofaş'ın faydalı modeli en azından 3'te birini ihraç etme durumu olması gerektiğini söyleyen Başaran, "Güçlü finansal yapı var. O nedenle elektrikli araçta bir süre bekleyelim dedik" dedi.
"2016 YİNE TOFAŞ'IN İHRACATTA REKORLARI KIRACAK BİR YIL OLACAK"
Programda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başaran, 2016 yılının Avrupa'da net olarak kaybedilen pazarın geri koymuş olacağını belirterek, "Bizim hareket planımız 2015 sonu itibariyle yenilenmiş ürün hatlarımız ile beraber gümbür gümbür Avrupa'da pazarında rakamları yakalayabilmek. Bu sene handikap vardı. Avrupa krizinde pazar çeşitlemesinde Latin Amerika'ya önem verdik. Özellikle Arjantin'e ihracatımızı 10 kat arttırdık. Küresel kriz ile değer kaybına uğradı. İkincisi Ukrayna'ya çok güçlü ihracat vardı. Kriz ile etki aldık. Bunlar olmasaydı bu sene geçen sene kadar ihracat yapıyor olacaktık. Tüm tedbirlere rağmen ihracatı etkiledi. 2015 senesine geldiğimizde bu krizler iyileşecek. Avrupa'daki çıkışın bu krizlerin etkisini kaldıracağını düşünüyoruz. Dolayısıyla 2015'te varız. 2016 yine Tofaş'ın ihracatta rekorları kıracak bir yıl olacağını görebiliyoruz" diye konuştu.
"HURDA ARAÇ KONUSUNDAN İYİLEŞTİRME YAPILMASI ZOR"
Pazardaki daralmanın ve hurda araç teşviği konusundaki düşüncesinin sorulması üzerine ise Başaran şu yanıtı verdi:
"Hurda araç teşviği çok zamandır konuşuluyor. Finansal modeli oluşturulması lazım. Pazarın küçüldüğü ortamda modelleme yapmak zor. Önümüzdeki yıl da dahil olmak üzere hurda araçlar konusunda sanki bu konuda bir iyileştirme yapılmasının zor olduğuna inanıyorum" dedi

FOTOĞRAFLI