TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, Türkiye'nin 2023'te '500 milyar dolarlık ihracat' hedefini gerçekleştirmesi ve cari açığı azaltabilmesi için tarımsal ürünlerden daha fazla para kazanması gerektiğini söyledi.
ATB Başkanı Şahin Bilgiç, 500 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için şu an 165-170 milyar dolar seviyesindeki ihracatın 3'e katlanması gerektiğini belirtti. Bilgiç, "Pamuk üretimimiz ihtiyacımızın yüzde 35'i kadar. Soya ihtiyacımızın yüzde 95'ini ithal ediyoruz. 2 milyon ton üzerinde soya tüketimine karşı 150-200 bin ton üretim var. Sadece pamuk ve soyada dışarıya verdiğimiz para ortalama 2.5 milyar dolar. Yani 5 milyar lira cari açık olarak sadece 2 kalemde veriyoruz" dedi.
'YETER Kİ ÇİFTÇİ KAZANSIN'
Türkiye'nin 10 yıl içinde çağ atlaması gerektiğini ve bunun da başarılabilecek bir hedef olduğunu vurgulayan Bilgiç, şunları kaydetti:
"Kapasitemiz, ufkumuz, gayretimiz kesinlikli bunu başaracak güçte. Önemli olan topyekûn bir kalkınma seferberliği başlatalım. Adana'nın şimdi 2 milyar dolar seviyesinde ihracatı var. Bunun yüzde 35'i yani 650 milyon dolarlık kısmı tarım ve tarımsal ürünlerden elde ediliyor. Bu oran Türkiye ortalamasının üzerinde ama yine de yetersiz. 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için 2 milyar dolarlık Adana ihracatını 3'e değil en az 6-7 milyar dolara çıkarmamız lazım. Türkiye genelinde de böyle olmalı."
İhracat hedefinde tarımın payının büyük olacağını belirten Bilgiç, bu alandaki önemli bölgelerden Çukurova'nın ülke genelinde ilk soğan, patates, karpuz, buğday gibi neredeyse tüm ürünlerde turfanda üretimi gerçekleştirdiğini söyledi. Bilgiç, "Biz her alanda yarışacak durumdayız. Yeter ki çiftçi ürettiği üründen para kazansın. Mesela Adana olarak en az tarımdan 2 milyar dolarlık ihracat sağlanması gerek. Üretim desteklense, çiftçi ürettiğinden yeterli kazanç sağlasa cari açık da azalır, ihracat da artar. Hedefler de gerçek olur" diye konuştu.