TARIM Kredi Kooperatifleri (TKK) Genel Müdürü Abdullah Kutlu, ülke tarımının en büyük sorunun miras yoluyla bölünen araziler olduğunu söyledi.
Aileler arasında miras yoluyla verimli tarım arazilerinin bölünüp parçalanmasının ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini dile getiren TKK Genel Müdürü Abdullah Kutlu, Amerika Birleşik Devletleri'nde 180 dönümün altında arazi bulunmazken, bu oranın Türkiye'de 6 dönüme kadar düştüğünü ifade etti. Erzurum'da yapılan toplantıda konuşan Genel Müdür Abdullah Kutlu, bölünmüş, parçalanmış arazilerde verimli tarım yapılmasının söz konusu olamayacağına dikkat çekerek, "Türkiye'nin en büyük sorunu arazilerin miras yolu ile bölünmüşlüğü. Ülkemizde çiftçi başına 6 dönüm arazi düşerken bu oranı ABD'de 180, Avrupa Birliği ülkelerinde ise 40 dönümün üzerinde. 6 dönüm arazi üzerinde çiftçi nasıl verimli tarım yapsın. Mümkün değil. Bu konuyla ilgili kanun TBMM'ye sevk edildi. Eğer teklif yasalaşırsa tarım arazilerinin bölünmüşlüğüne son verilecek. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da bölünmüş arazilerin toplulaştırılmasına yönelik çalışması var. Zor, meşakkatli bir çalışma. Umarım başarıyla sonuçlanır" dedi.
Tarım Kredi Kooperatifi olarak çiftçilere sıfır faizli kredi kullandırdıklarını da belirten Abdullah Kutlu, İzmirli tarımsal üreticilerin kredi kullanmada ve tahsilatta birinci sırada yer aldığını dile getirdi. TKK Genel Müdürü aralarında Erzurum'un da bulunduğu Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars'ta çiftçilerin kredi kullanmada son sıralarda yer aldığına dikkat çekerek, "İzmirli üreticiler kredi kullanmakta çok iyi. Geçen yıl İzmirli çiftçi 500 milyon lira kredi kullandı. Bunda birden fazla ürünün yıl içinde alınması, tarımsal çeşitlilik ve kooperatiflerin yaygın olması önemli yer almakta. Maalesef Doğu Anadolu'da çiftçilerimiz kredi pek kullanmak istemiyor. Bunun sosyolojik nedenlerini araştırıyoruz" diye konuştu.
"BUĞDAY ÜRETEMİNDE TARİHİ REKOR KIRDIK"
Bu yıl 22 milyon ton buğday üretimi ile ülke olarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını sözlerine ekleyen Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) Genel Müdürü Abdullah Kutlu şöyle konuştu:
"Geçen yıl spekülatörler saman fiyatlarını yükseltti. Saman sıkıntısı varmış gibi gösterdi. Saman bulunmayan bir ürün haline geldi. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri olarak bu işe el koyduk. İthalat yapacağımızı söyledik. Türkiye'nin her yerinde ne kadar ihtiyaç varsa karşılayacağımızı ve 50 kuruştan satacağımızı söyledik. Dolayısıyla spekülatörler ellerindeki samanı çıkarmak zorunda kaldılar. O zaman Erzurum'da sadece 350 bin ton saman açığı var deniliyordu basında spekülatörler. Bizim Türkiye genelinde geçen yıl ithalat yaptığımız saman 40 bin tonu bulmadı. Düşünün sadece Erzurum'da 350 bin ton saman açığı var denilirken 6 bin tonla bu kapandı. Spekülatör olduğu orada ortaya çıktı. Bu yıl samanda kriz beklemiyoruz. Sütten ağzı yanan çiftçi tarlada gram saman bırakmadı. Geçen yıl kuraklık vardı. Bu sene öyle bir sıkıntıda yok. Bu sene buğday üretiminde de 22 milyon tonla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Bu sene samanla ilgili sorunumuz yok. Zaten bizim isteğimiz çiftçinin hayvanına saman değil de halk arasında 'hayvan turşusu' olarak bilinen silajlık mısırın üretilip yedirilmesidir."
2006 yılından itibaren bin 179 ziraat mühendisi, bin 83 yüksekokul mezunu, bini iştirakler ve 942'si hizmet alımı yöntemiyle olmak üzere toplam 4 bin 204 yeni personel istihdam ettiklerini kaydeden Kutlu, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin hizmetlerini hız kesmeden ve artırarak devam ettirebilmesi için çeşitli branşlarda 124'ü ön lisans, 120'si lisans mezunu, 115'i de ziraat mühendisi olmak üzere 359 yüksekokul mezunu personel istihdam edeceklerini bildirdi.
Kutlu, ÖSYM tarafından 22 Eylül 2012'de yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girmiş ve KPSS 93 puan türünden en az 70 puan alan ön lisans programı mezunları, 07-08 Temmuz 2012 ile 06-07 Temmuz 2013 tarihlerinde yapılan KPSS'ye girmiş ve KPSS 1,2,3,4,5 puan türlerinin birinden en az 60 puan alan 4 yıllık yüksekokul mezunlarının pozisyonlara başvurabileceklerini kaydetti.
Başvuruların genel müdürlüğe veya Tarım Kredi Kooperatifleri'nin bölge birliklerine 11 Ekim-04 Kasım 2013 tarihlerinde yapılabileceğini, başvuru yapacakların www.tarimkredi.org.tr internet adresinden detaylı bilgiye ulaşabileceklerini bildiren Kutlu, postayla yapılan başvuruların dikkate alınmayacağının altını çizdi. Tİ(KS/AAA)(FOTOĞRAFLI)