İZMİR, () - TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, inovatif çalışmaların ihracatla buluşması amacıyla 3. kez düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası, bu yıl İzmir'den Anadolu'ya açılacak. 29- 30 Mayıs tarihlerinde Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları'nın ilk durağı İzmir olacak. Tanıtım toplantısında konuşan TİB Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin 1 kilo ihracat karşılığında 1 dolar 58 cent elde ederken, Güney Kore'nin yaklaşık 3 dolar kazandığını söyledi. Büyükekşi, 2023 hedefi için Türkiye'nin ihracatta bu katma değer artışını sağlamak zorunda olduğunun altını çizdi.
Bu yıl İstanbul dışına çıkarak İzmir'de düzenlenecek olan Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşması için Swissotel Grand Efes'teki tanıtım toplantısına TİB Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hilmi Uğurtaş, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Kamil Porsuk'un yanı sıra Ege Bölgesi'ndeki 14 üniversitenin rektör ve temsilcileri katıldı.
Türkiye İnovasyon Haftası İzmir Buluşması tanıtım toplantısında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ülkemizin 1 kilo ihracat karşılığında 1 dolar 58 cent elde ederken, Güney Kore'nin yaklaşık 3 dolar kazandığını söyledi. Büyükekşi 2023 hedefi için Türkiye'nin ihracatta bu katma değer artışını sağlamak zorunda olduğunun altını çizdi. Büyükekşi, Türkiye'nin dış ticaret açığı olmadığını, inovasyon açığı olduğunu savundu.
Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin 98 milyon ton mal ihracatı karşılığı 145 milyar dolarlık gelir elde ettiğine işaret eden TİM Başkanı Büyükekşi, "Yapılan her bir kilo ihracat karşılığında 1 dolar 58 cent kazandık. Küresel inovasyon listesinde ilk sırada yer alan İsviçre yaptığı her bir kilo ihracat başına 4 dolar 20 cent, İngiltere 3 dolar 66 cent, Amerika ve Güney Kore ise yaklaşık 3 dolar elde ediyor. Türkiye şayet Güney Kore gibi, 98 milyar kilo ürünü 3 dolardan ihraç etmiş olsaydı karşılığında 294 milyar dolar kazanacaktı. Dolayısıyla 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşmak için ihraç ettiğimiz her bir kilo ürün karşılığında 3 dolardan fazla gelir elde etmemiz gerekiyor" dedi.
Büyükekşi, firmaların rekabet gücünü artırmak adına Şubat ayında, Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı 'İnovalig' projesine startını verdiklerini ve Türkiye'nin İnovasyon Şampiyonlarını belirleyeceklerini söyledi. Büyükekşi, "Bu yıl Türkiye İnovasyon Haftası'nı İstanbul dışına da taşımaya karar verdik. İnovasyonu Anadolu'ya yaymayı hedefliyoruz. Anadolu'nun inovasyon kıvılcımını, 29-30 Mayıs tarihlerinde İzmir'de ateşliyoruz" dedi.
FIRSATA DÖNECEK
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Mustafa Türkmenoğlu ise 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için önemli bir adım daha attıklarının altını çizdi. Türkmenoğlu, Ege İhracatçı Birlikleri olarak, kendilerine verilen sorumluluğu İzmir ve bölge için önemli bir fırsata dönüştürmek istediklerini söyledi. Türkmenoğlu, "Ar-Ge ve inovasyona yönelik birçok mevcut hibe kaynağının firmalar tarafından kullanılmadığını görüyoruz. Türkiye İnovasyon Haftası İzmir etkinliği şehrimiz ve bölgemizdeki inovasyon kültürünün gelişmesi için önemli bir fırsat olacaktır" dedi.
ÜNLÜ İSİMLER İZMİR'E GELECEK
İzmir'de 29- 30 Mayıs'ta Swissotel'de yapılacak Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında teknoloji, tasarım, iç dünyas ve eğitim gibi konularda öne çıkmış isimlerin İzmir'e geleceğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Sabri Ünlütürk, 2 gün sürecek etkinliğe Alzheimer, parkinson gibi hastalıklarının tedavisi için çalışmalarda bulunan Gregory Stoch'in yanı sıra, Rowan Gibson, Hakan Gürsu, Simay Bülbül gibi dünyaca ünlü isimlerin katılacağını kaydetti. Ünlütürk, panellerin yanı sıra Ege Bölgesi'nde başarılı olmuş Ar-Ge ve İnovasyon projelerinin de alanda katılımcılara sergileneceğini ifade etti.

İÖ(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)