İSTANBUL, 28 Ağustos () - Türkiye ekonomisinin ağırlığını oluşturan ticaret ve hizmet sektörlerinde önemli büyüklük ölçülerinden cirolar yılın ikinci çeyreğinde geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ticaret ve Hizmet Endeksleri verilerine göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet ciro endeksi, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.5  azaldı.

Takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi geçen yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 10.3 arttı.

İSTİHDAMDA YILLIK ARTIŞ DÜŞÜK KALDI

TÜİK verilerine göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet istihdam endeksi de ikin çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.4  arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksinde geçen yılın aynı çeyreğine göre artış ise yalnızca yüzde 1.5 düzeyinde kaldı.

ÇALIŞILAN SAAT

Aynı veriler, ticaret ve hizmet sektörlerinde çalışılan saat endeksi de yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.4  arttığını gösterdi.

Takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre de yalnızca yüzde 1.7 yükseldi.

BRÜT ÜCRET/MAAŞ ENDEKSİ

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet brüt ücret-maaş endeksi ise yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.8  arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret- maaş endeksi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11.9 yükseldi.