BURSA'da konuşan Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Baş Ekonomisti Selim Çakır, doların yükselişini durdurmak için yapılan faiz artışının Türkiye ekonomisini belli bir dengeye sokacağını söyledi. Çakır, "Merkez Bankası bu ayarı iyi tutturdu. Bir süre daha faizi böyle götürecekler. Bir süre bu faizle yaşayacağız. Bunun da ekonomi üzerinde bir yavaşlatıcı etkisi olacak, ama şu aşamada bu faizlerle Türkiye ekonomisi belli bir dengeye gelebilir" dedi.
Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği tarafından Hilton Otel'de düzenlenen 8'nci sinerji toplantısına katılan TEB Baş Ekonomisti Selim Çakır, Merkez Bankası’nın dolar artışına karşı gerçekleştirdiği faiz artışını değerlendirdi. Faiz hareketinin ekonomiye etkisinin ‘duş suyu’ gibi gecikmeli olduğunu belirten Çakır, "Bu gecikmeyle ekonomide biraz yavaşlama olabilir. Ocak ayı sonu itibariyle bakarsak hem kapasite kullanımı fena değil. Satın alma yöneticileri endeksi halen daha ekonomide yavaşlamaya işaret ediyor, ama çok hızlı bir yavaşlamaya işaret etmiyor. Kredi alımlarında, Bankalar Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 7 Şubat datasına göre belli bir yavaşlama var. Zaman içinde bir parça daha yavaşlama olacak. Bunun yanı sıra seçim nedeniyle belirsizlik var. Belki seçimden sonra yeniden yatırım kararları hızlanabilir" dedi.
TÜRKİYE EKONOMİSİ BELLİ BİR DENGEYE GELEBİLİR
Faiz kararının başarılı olduğunu söyleyen Çakır, "Kurdaki değer kaybını durdurdu. Türk lirası, diğer gelişmekte olan ülkelere göre iyi yere geldi. Bakarsanız TL’nin dolar karşısında bile en tepe noktasından yüzde 10 değer kazandı. Kurdaki bozulma, bunun bilançolara, enflasyona olan olumsuz etkisi engellenmiş gibi gözüküyor. Merkez Bankası bu ayarı iyi tutturdu. Bir süre daha faizi böyle götürecekler. Enflasyon hedefi olan yüzde 5'e kadar yüksek götürecekler. Bir süre bu faizle yaşayacağız. Bunun da ekonomi üzerinde bir yavaşlatıcı etkisi olacak. Bizim şu aşamada bu faizlerle Türkiye ekonomisi belli bir dengeye gelebilir. Büyüme bir parça yavaşlayacak, ama enflasyon ve cari açık bir parça kontrol altında olacak" diye konuştu.
TEB Baş Ekonomisti Selim Çakır, faiz oranlarının oranlarının daha da yükselmesini beklemediklerini belirterek, bunun için dünyada ekonominin kötüye gitmesini gerektiğini kaydetti.