TÜRKİYE Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, yeni yılın ilk ayında iki kez yapılan zammın ardından poşette bütün tavuğun kilosunun 4.83 liraya yükseldiğini söyledi.
Yeni yılın ilk günlerinde poşette bütün tavuğun kilosunun 4.65 lira olduğunu aktaran Osman Yardımcı, yapılan zamlar sonrası fiyatın 4.83 liraya yükseldiğini kaydetti. İşlenmiş tavuk eti ürünlerine de değişik miktarlarda zam yapıldığını anlatan Yardımcı, en fazla artışın tabaklı baget ile tabaklı but incikte yaşandığını belirtti.
Başkan Vekili Yardımcı, tabaklı bagetin kilosunun 6.46 liradan 7.21 liraya, tabaklı but incik fiyatının da 6.11 liradan 6.82 liraya yükseldiğini belirtti.
Tabaklı kalçalı but fiyatının 4.97'den 5.54 liraya, tabaklı kanadın 7.27'den 7.36 liraya çıktığını aktaran Yardımcı, vatandaşların tavuk etine yapılan zamma tepki gösterdiğini dile getirdi.
Osman Yardımcı, tavuk etinde Ekim ayından itibaren artış yaşandığını belirterek, "Ekim ayında tabaklı kalçalı but 3.80, tabaklı but incik 4.47, baget 4.55, bütün tavuk 4.15, kanat 6.10 liradan satılıyordu. Yapılan zamlarla fiyatlar yükseldi. Ocak ayında da iki defa zam yapıldı" dedi.
KIRMIZI ETE ZAM GELEBİLİR
Kırmızı et fiyatında da üreticilerin maliyet girdisinin artması sonucu karkas etin zamlandığını dile getiren Yardımcı, kasaplar olarak fiyat artışını tezgaha yansıtmayı düşünmediklerini kaydetti. Karkas etin kilogram fiyatının son 10 günde 16 liradan 17 liraya yükseldiğini belirten Yardımcı, kırmızı et fiyatında artışın devam etmesi halinde esnafı mağdur etmemek amacıyla zam yapılabileceğini ifade etti. Yardımcı kırmızı ette zam yapılması halinde de en fazla 1 - 2 lira civarında artış gerçekleşebileceğini dile getirdi.