Engin ÖZMEN/EDİRNE, () - AVRUPA ülkelerinde yaşayan ve yaz tatillerini memleketlerinde geçirmek isteyen Türk işçileri, Türkiye’ye gelmeye başladı. Karayolunu tercih ederek Kapıkule Sınır Kapısı’ndan giriş yapan Türk işçileri yabancı gümrükler kapılarında geçmiş yıllardaki ‘çorba parası’ adı altında istenen rüşvet olaylarının bu yıl görülmediğini söyledi.
Avrupa'da yaşayan Türk işçileri yaz tatili ile birlikte Türkiye’ye gelmeye başladı. Özellikle Almanya’nın Kuzey eyaletinde başlayan yaz tatili ardından karayolunu tercih edenlerin Türkiye’ye giriş yapmak için Kapıkule Sınır Kapısı’na geldi. Gümrüklerde henüz bir yoğunluk görülmezken, Türk işçileri geçen yılların aksine yol üzerindeki gümrük kapılarında da sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. Uzun bir yolculuk ardından Türkiye’ye ulaşıp Kapıkule Sınır Kapısı’ndan giriş yapan sürücüler, araçlarını gümrük kapısına çekerek beton zemin üzerinde uyurken, bazıları da çimlerin üzerinde uyuyup dinlenmeyi tercih etti. Almanya’dan gelen Türk işçilerinden Hüseyin Beşirdağ, ilk kez Bulgaristan üzeri bir güzergahla Türkiye’ye geldiğini ifade ederek, şöyle dedi:
"Yollarda hiç sıkıntı çekmedim, gümrüklerde de bekleme yoktu. İlk kez Bulgaristan üzerinden geliyorum ama oralarda hiç beklemeden Türkiye’ye giriş yaptım. Buradan memleketim Giresun’a gideceğim."
Almanya'nın Bochum kentinde yaşadığını anlatan Bedir Tufan ise, yaz tatilinin başlamasıyla birlikte 1 aylığına Türkiye’ye geldiğini söyleyerek, "Kuzey eyaleti yeni tatile girdiği için gelişler başladı. Şuanda yoğunluk olmadığı için çok rahat geldik. Macaristan üzerinden gelen biraz sıkıntı yaşamışlar. Biz Hırvatistan üzerinden geldiğimiz için sıkıntı hiç yaşamadık. Şimdi Kapıkule’de dinleyip memleketim Şanlıurfa’ya gideceğim" dedi.
"ÇORBA PARASI İSTEYEN YOK"
Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan Türk işçilerinden İshak Taşkıran, Ramazan Bayramı’nı Türkiye’de geçirmek için memlekete geldiklerini söyledi. Gümrüklerde çok büyük yoğunluk olmadığı için beklemeden geçiş yaptıklarını anlatan Taşkıran, geçtiğimiz yıllarda ‘Çorba parası’ adı altında yabancı gümrük memurlarının rüşvet istemesinin bu yıl ortadan kalktığını belirterek şöyle dedi:
"Macaristan ve Sırbistan gümrüklerinde biraz beklemenin dışında çok sıkıntı çekmedik. Ramazan Bayramını Türkiye’de geçirmek için geldik. Bulgaristan ve diğer gümrüklerde eskiden bir çorba parası adıyla rüşvet istenirdi. Ben gelirken bir hata yaptım. Pasaportu kontrole verdiğimde bana ‘Arap mısın, Türk müsün?’ diye sordu. Ben de Türk’üm deyince ‘Al hemen kaybol’ diyerek beni sınırdan geçirdi. Biz hiç rüşvet isteyende görmedik. Geçtiğimiz yıllarda çok olurdu ama şuanda kalmadı."
907 PERSONELLE SEZONA HAZIRIZ
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Ramazan sonunda kapılarda Türk işçilerinin gelişleri nedeniyle yoğunluk beklediklerini ifade ederek, 907 personelle sezona hazır olduklarını söyledi. Bulgaristan gümrük sahasındaki yenileme inşaat çalışmalarını da hatırlatan Yalçın, şöyle konuştu:
"Gurbetçilerimiz yolcu anlamında hiçbir sıkıntı yaşamayacaklar. Bulgaristan sezon için yolcu bölümündeki inşaat ve altyapı çalışmalarını tamamladı. Sadece TIR kısmında sorunlar var. Gurbetçilerimiz için her şey düşünüldü. Sezona hazırız. Gümrük sahamızda 4 adet canlı yayın yapan kamera var. Saha yoğunluklarını ve istatistiksel verileri an ve an görebilecekler. Mobil sistem sayesinde de cep telefonlarından bu verilere ulaşabilecekler. Dolayısıyla hangi gümrük kapısında yoğunluk olduğunu anlık görmek mümkün."
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise Kapıkule Sınır Kapısı’nın son derece modern olduğunu belirterek, uzun yoldan gelen Türk işçilerinin gümrük kapılarında bekletilmemesi gerektiğini söyledi. Vali Şahin, "Hepimiz çok sabırlı değiliz, öfkeliyizdir. Yol yorgunluğu insanlara insanlıkla bağdaşmayan hareketlerin yapılmasına vesile olur. İşte böyle bir durumda zaman son derece önemlidir. Kişiler 5 dakikayı 10 dakikayı gereksiz yere harcarlar ama böyle noktalarda 2 dakika fazladan beklemeyi eziyet sayar ve dillerine geldikleri gibi konuşmaya başlarlar. Böyle kapıların önemi burada kişilerin beklemeden onların zamanlarını çalamadan işlemlerinin yapılarak gitmesi bizim için son derece önemlidir. Sorun olmaması için gerekli tüm tedbirler alındı" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI