ZEYBEKÇİ: TİCARET HACMİNİ 10 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ
Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) ev sahipliğinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliği ile Mersin'de gerçekleştirilen 'Türkiye-Tataristan Akdeniz Ekonomi ve Ticaret Forumu'na katıldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi Şahin Bilgiç, DEİK Başkanvekili ve MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ile çok sayıda davetlinin de yer aldığı forum Hilton Oteli'nde gerçekleştirildi. Bakan Nihat Zeybekçi, Tataristan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere değindi. Zeybekçi, "Rusya ile ticaret hacimiz 33 milyar dolar ama bunu 100 milyar dolarlara işbirliği ile birlikte çıkaracağız. Tataristan ile ticaret hacmimiz ise 2 milyar dolar ki bunu da 10 milyar dolara çıkarma hedefindeyiz. 500 milyar dolar ihracat hedeflerken bunu Anadolu'nun kapasitesi ile yapamayacağımızı çok iyi biliyor onun için Türk şirketlerini dünya şirketleri ile ortak olmaya çağırıyor, bu noktada kardeş ülkeleri öncelikle tercih etmelerini çok önemsiyoruz. Tataristan, Rusya'da yatırım çeken en önemli merkezlerden bir tanesidir. Ayrıca Tatar işadamlarını ülkemize davet ediyor, yeni yatırım teşvik sistemimizden istifade etmeleri öneriyoruz" dedi.
MİNNİHANOV: RUSYA'YA ATLAMA TAHTASI TATARİSTAN'DIR
Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ise Tatar ve Türk iş çevrelerinin karşılıklı toplantı yapmasının bir gelenek haline geldiğini belirterek şunları kaydetti:
"Bu durum çok sevindiricidir. Her iki ülke yöneticileri de bölgesel işbirliğinin gelişmesine önem vermektedir. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler aktif bir şekilde gelişmekte ki dostane işbirliği, karşılıklı işbirliğini gelişmesine güç katmaktadır. Tataristan'da 272 Türk şirketi olup, bu Türk şirketleri 2 milyar dolarlık ticaret hacmi sağlamış durumdadır. Tataristan Türk yatırımları için elverişli bir zemindir. Rusya piyasasına atlama tahtası Tataristan'dır. Yabancı sermayenin çalışabilmesi için elverişli koşullar yaratılırken bir yandan biz de emin bir şekilde geleceğe bakılması için çalışıyoruz. Tataristan'ın gizlediği fırsatları anlatmak istiyoruz. Rusya piyasası dinamik bir şekilde gelişmektedir ki, bu piyasa için sıçrama tahtası olarak Türk şirketlerin Tataristan'ı seçmesini istiyoruz."
KONUŞMA SIRASI DEĞİŞTİ, AŞUT SALONU TERK ETTİ
Konuşmalar devam ederken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin erken ayrılacak olması nedeniyle bakanlık yetkilileri programda değişikliğe gitti ve MTSO ile Tataristan heyeti tarafından hazırlanan, davetlilere de dağıtılan konuşma sırası değişti. MTSO Başkanı Şerafettin Aşut'un yerine Tataristan Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ravil Zapirov davet edildi. Zapirov, 2013 yılında Türkiye ile bölgesel ticaret hacminin 659.4 milyon dolar olduğunu belirterek, "Sanayimiz petro-kimya, otomotiv üretimi, enerji ve bilişim teknolojileri ile gelişmektedir. Bu forum kapsamında Tataristan'ın farklı bölgelerinden 34 işadamı buradadır. Bu görüşmelerde somut tekliflerde aldık" diye konuştu.
Bakan Zapirov konuşmasını yaparken Şerafettin Aşut, konuşma sırasının değiştirilmesi nedeniyle bakanlık yetkililerine tepki göstererek salondan ayrıldı. Aşut daha sonra salona geri dönerken, törende konuşmalara ara verildi ve imza törenine geçildi. Bu bölümde; Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov ve Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Zeybekçi'nin himayelerinde; OAO KİP Master ile Koluman Holding A.Ş. arasında işbirliği, Nijekamsk ve Mersin Belediyeleri Arasında Kardeş Şehir Protokolü, Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Arasında İşbirliği Anlaşması, Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile DEİK/Türk-Rus İş Konseyi Arasında İşbirliği Anlaşması ve Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB Arasında İşbirliği Anlaşmaları imzalandı. Daha sonra Bakan Zeybekçi salondan ayrılmasının ardından ev sahibi olarak Başkan Aşut konuşmasını yaptı.
Mustafa ERCAN/MERSİN, ()

(BK/SS) (FOTOĞRAFLI)