ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, taşkın zararlarıyla mücadele için nehir havzaları bazında Taşkın Tehlike ve Risk Haritaları hazırlanacağını açıkladı. İlk çalışmanın Yeşilırmak Havzası için yapılacağını belirten Eroğlu, hazırlanacak plana göre tedbirlerin de tespit edileceğini belirtti.
Bakan Eroğlu, 'Taşkın Risk Yönetim Planlarının Hazırlanması Projesi' kapsamında Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planının hazırlanması çalışmasına başlandığına yönelik açıklamada bulundu. Taşkınların havza bazında bir bütün olarak ele alınacağını ifade eden Eroğlu, taşkın öncesi, esnası ve sonrasında iyileştirme, müdahale etme gibi çalışmaların planlanması ve yönlendirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
RİSKLİ SAHALAR TESPİT EDİLECEK
Çalışmada öncelikle Taşkın Riski Ön Değerlendirmesinin yapılacağını belirten Bakan Veysel Eroğlu, "Bilgi ve verilere dayanarak insan sağlığı, çevre, kültürel miras ve ekonomik faaliyetler üzerinde menfi tesire sahip, geçmişte meydana gelmiş ve gelecekte meydana gelmesi muhtemel taşkınların değerlendirilmesi yoluyla taşkın riski altında olan sahalar tespit edilecek" dedi.
Gerçekleşme olasılığı yüksek ve düşük taşkınların yayılma sahaları, suyun akış hızı, su derinlikleri ve kıyı erozyonu meydana gelebilecek alanlar ve taşkın rüsubatının birikeceği yerlerin gösterileceği Taşkın Tehlike Haritalarının hazırlanacağını belirten Eroğlu, kurulacak sistemi şöyle anlattı:
"Taşkın tehlike haritalarında riskli tespit edilen sahalarda ikamet eden insan sayısının, ekonomik aktivite seviyesinin, muhtemel ekonomik zararların ve taşkında meydana gelebilecek çevresel zararın belirlendiği Taşkın Risk Haritaları hazırlanacak. Taşkın Tehlike ve Risk Haritalarına göre de risk yönetimi ve tedbirleri içeren Taşkın Yönetim Planı hazırlanacak. Böylece ilmi verilere ve bölge şartlarına dayanan gerçekçi bir yaklaşımla taşkınlara karşı önceden hazırlıklı olunacak, can ve mal kayıplarının da önüne geçilmesi sağlanacak."
Yeşilırmak Havzası Planı'nın Tokat, Samsun, Amasya, Çorum, Sivas, Yozgat, Gümüşhane, Giresun, Erzincan, Ordu ve Bayburt illerinin tamamı veya bir kısmını kapsayacağını kaydeden Bakan Eroğlu, çalışmanın daha sonra ülke genelindeki diğer havzalara yaygınlaştırılmasının planlandığını bildirdi. (AY/İD)