Emre BAYLAN/ ANTALYA, () - AKDENİZ Taşeron İşçiler Derneği (ATİDER) Başkanı İhsan Gökerti, taşeron sisteminin belediyelerde siyasi irade etrafında şekillendiğini belirterek, taşeron işçiyi '1 dakika içinde işe alınabilen, 1 dakikada işten atılabilen sistemin modern köleleri' olarak tanımladı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin aşevinde taşeron işçi olarak çalışan İhsan Gökerti, derneğin kuruluş amacının, Antalya genelinde hastanelerden belediyelere, çeşitli yerlerde çalışan 15 bin taşeron işçinin seslerini tek bir ses olarak duyurmak olduğunu söyledi.
Türkiye genelinde son 3 yılda taşeron işçilerin dernekler üzerinden örgütlenmeye başladığını aktaran Gökerti, "Taşeron işçi düşük ücretle çalıştırılan, hiçbir güvencesi olmayan, sosyal haklardan mahrum, 1 dakika içinde işe alınabilen, 1 dakikada işten atılabilen sistemin modern köleleri" dedi. Aslında 'kadrolu' diye tabir edilen kamu işçisine yardımcı elaman olarak başlayan taşeron sistemin zaman içinde asıl işin yaptırılmasına dönüştüğünü belirten Gökerti, maaş ve sosyal haklarda kendini gösteren adaletsizliğin tam da bu noktada ete kemiğe büründüğünü söyledi.
BELEDİYELERDE TAŞERON SİSTEMİ
Gökerti, taşeron sistemin işleyişini belediyeler üzerinden şöyle anlattı:
"Belediyeler örnek olarak, temizlik işi ihalesi yapıyor. Bir firma bu ihaleye giriyor. Aslına bakarsak bu ihaleler aynı zamanda şirketlere para kazandırma politikası olarak işlev görüyor. Ayrı bir pazar bu. Bu tür ihaleleri kovalamak için şirketler kuruyor. İhaleyi kazanıyor ve yine belediyenin belirlediği isimleri kendi şirketinde işe başlatıyor. Şu an benim adına çalıştığım şirket beni tanımaz. Beni görmemiştir bile. Antalya'da, Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa merkezli şirketler bu ihaleleri alıyor. Bu ihale sonucunda şirket, adam başı belediyeden para alır. Adam başı da şirkete 50 ile 100 TL arasında para kalır."
'EVLİLİK DIŞI ÇOCUĞUZ'
ATİDER Başkanı Gökerti, maaşların asgari ücret ile 1500 TL arasında değiştiği taşeron sisteminde ihaleyi alan şirketin işçiye karşı sorumluluk taşımadığını söyledi. Şirketin belediyeden para alamadığı takdirde maaş ödemesi yapmadığını aktaran Gökerti, "O zaman şirkete ne gerek var" diye sordu. Gökerti, bu sistemde işçinin konumunu ise "Evlilik dışı bir çocuğuz. Bizi ne anamız, asıl işverenimiz kabulleniyor ne de babamız, şirket sahip çıkıyor. Onların para alışverişi var ama bizi kabul eden yok. Tamamen insan sömürülmesiyle alakalı" sözleriyle anlattı.
TANIDIK ŞART
İhsan Gökerti, belediyelerde taşeron olarak işe girebilmenin yolunun, bugün referans olarak dillere yerleşen 'tanıdık' usulü olduğunu söyledi. Taşeron dahi olsa işe girmek için ya il, ilçe başkanı düzeyinde siyasi ya da belediyede etkili bir bürokrat tanıdığa ihtiyaç olduğunu söyleyen Gökerti, "Ama çalışmak için eş dost yardımıyla ulaşılabilen o isimler sizin dosyanızda referans olarak yer aldığı için, belediye yönetiminin değişmesiyle işten çıkarılırsınız" dedi.
ANTALYA'DA NELER OLUYOR
Dernek başkanı Gökerti, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde tam da böylesi bir durum karşısında taşeron işçilerin işten çıkartılmaya başladığını belirtti. 5 bin 600 taşeronuyla Antalya'da en fazla taşeron işçinin Büyükşehir Belediyesi'nde olduğuna işaret eden İhsan Gökerti, "Büyükşehir'de siyasi iradenin değişmesinden dolayı daha önce işe aldıkları, 'siyasi' dedikleri insanları çıkarıp, kendi görüşlerinde işe almalar başladı. Şu ana kadar işten çıkartılan işçi sayısı 400 civarında" dedi.
Antalya'da ilk defa toplu işten çıkartmalara karşı taşeron işçilerin ortak bir duruş göstermeye başladığını aktaran İhsan Gökerti, atılan işçilerin işe iadesi için kent merkezinde imza kampanyası başlattıklarını, bu kampanyayı cuma günü noktalayacaklarını ve imzaları Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel'e teslim edeceklerini söyledi.
HER ÇALIŞAN TAŞERONLAŞIYOR
Belediyelerin taşeron sistemini tercih etmesinde hem ucuz işgücü hem de işçiye karşı sorumluluğun bulunmamasının etkili olduğunu anlatan Gökerti, 2002 yılında 1200 kişiyle başlayan sistemin bugün 1 milyon 500 bin taşeron işçi ortaya çıkardığını söyledi. Gökerti, taşeron sistemine son verilmediği takdirde çalışanların yüzde 80'inin gün geçtikte hem maaşlar hem de sahip oldukları sosyal haklar bakımından eriyerek taşeronlaşacağını dile getirdi.

EB(HA/AAA) (FOTOĞRAFLI)