Serhat TEZCAN / BURSA, 12 Mayıs () - TÜRKİYE'de çiftçilerin borcunu borçla kapattığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, tarım arazilerinin bankalara geçebileceği uyarısında bulundu.

'nın sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, "Tarla ipoteği karşısında tarımsal kredi kullandırıyorlar. Mazotu dağıttıkları kredi kartlarıyla, borçlandırma yolunu seçiyorlar. Bu da herhangi bir kriz sonucu borç ödenmemesi durumunda arazinin el değiştirmesi bankaya geçmesi demek. En büyük tehlikelerden bir tanesi bu" dedi.

Türkiye'de tarımın yeterince desteklenmediğini vurgulayan Aksoy, 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu'nda, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 1'i kadar kaynak ayrılmasının karar altına alındığını hatırlatarak, şöyle anlattı:

"Bu yılki bütçe yasasında GSYH 1 trilyon 719 milyar lira olarak öngörüldü. Bunun yüzde 1'i 17.2 milyar liraya karşılık gelir; yasa gereği bu yıl çiftçiye verilmesi gereken desteğin hacmi bu olmalı. Ancak, 2006'dan sonraki dönemlere baktığımızda yasal desteğin her zaman yarısının verildiğini görürüz."

Türkiye'de tarımsal hammaddede kendine yeterliliğin kaybedildiğini de dile getiren Aksoy, yağlı tohum, mısır, ayçiçeği, soya, buğday için yaklaşık 3.5 milyar dolar harcama yapılarak ithalat yapıldığına dikkat çekti. Üretimden para kazanamayan, buna karşılık ithal ürünler ile rekabet etmeye zorlananh üreticilerin sürekli zararda olduklarını ifade eden Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz günlerde, sanayi tipi domates fiyatı açıklandı. Bu fiyat maliyetin altındadır. Girdi maliyetleri çok yüksek. Bu nedenle üretici sürekli zarar ediyor ve bu zararını da borçlanarak karşılıyor. Çiftçi devletin verdiği desteğin neredeyse 3 - 4 katı kadar borç almak durumunda kalıyor. 2013 yılında kullanılan toplam tarımsal kredi 36 milyar lira düzeyindeydi. Bir yıl da çiftçiye ayrılan pay 10 milyar lirada kaldığı için, ayrıca bu desteğin 3.5 katı destek alma ihtiyacı hissediyor."

Devlet ve özel bankaların çiftçilere farklı yollarda kredi verip, kampanya düzenlediklerini söyleyen Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarla ipoteği karşısında tarımsal kredi kullandırıyorlar. Mazotu dağıttıkları kredi kartlarıyla borçlandırma yolunu seçiyorlar. Bu da herhangi bir kriz sonucu borç ödenmemesi durumunda arazinin el değiştirmesi bankaya geçmesi demek. En büyük tehlikelerden bir tanesi bu. Çiftçiler bir bankadan alıp ya da tanıdığı ilaç bayisinden borç alıp bankaya parayı yatırıyor. Bankadan ilaç bayisine veriyor. Takla attırıyor. Borcu borçla çevirme söz konusu. Bu sarmal tıkanmak üzere. Bu böyle devam edemez. İpotek karşılığı kredi verilmesi sakıncalı. İleriye dönük tehdit olabilir."

ST/ (FK) (OSS), (Fotoğraflı)