Denizli’nin Çal ilçesinde üretilen 50 bin ton ilk ürün örtü altı sera domatesi ihraç için yola çıktı.
50 bin ton örtü altı domates, Rusyaya gidiyor
Denizli Çal Belediyesi’nin öncülüğünde ihraç edilmek üzere yetiştirilen örtü altı sera domatesleri ihraç edilmek üzere yola çıktı. Çal’da düzenlenen domates gönderme törenine Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, TÜSEMKOM Başkanvekili Halil Öztürk, Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.
Üretilen örtü altı seracılıkta domateslerin 25 bin tonu Rusya’ya, 25 bin tonu ise Suudi Arabistan’a gönderildi. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Rusya ve Suudi Arabistan’a gönderilen domateslerin üreticiye katkısının 120 bin TL olduğunu, yıl sonuna kadar çeşitli ürünlerle beraber değişik ülkelere 5 milyon TL değerinde ürün gönderileceğini söyledi.
Konuşmasına devam eden Başkan Akcan, “İlçemizde örtü altı seracılık gündeme geldiğinde geniş çaplı bir araştırma yaptık. Çal’ın, toprak yapısı ve iklimiyle sebze ve meyve üretimine uygun olduğunu anlattık. Örtü altı seracılığına başladık. 22 aile 55 bin metrekarelik alanda seracılık yapmaya başladı. Üreticilere tüm işçiliği tamamlanan anahtar teslimi seralar verildi. İhracat ve iç piyasaya uygun domates ve biber fidesi verdik. Domates üretimi yapılmayan seralardaki boş alanlara biber üretimi yaptırdık. İlk biber hasadını da yaptık. Çal tarımla büyümeye uygun bir ilçe. Çal Ziraat Odası ile birlikte yaptığımız bu çalışmaların meyvelerini almaya başlamak çok güzel. Yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu gördük. Çal bir tarım kenti olacak. Önümüzdeki haftadan itibaren ilk domates hasadına da başlayacağız. Çal’da üreticiler üretip kazanacak, Çal da alternatif tarım ürünleriyle daha da büyüyecek. Bugün geldiğimiz noktada hem bizim hem üreticilerimizin emeklerinin karlığını almalarından büyük mutluluk duyuyoruz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Örtü altı seracılığın ilçemize katma değeri büyük olacak” dedi.
“PAZAR SIKINTISI OLMAYACAK"
Çal’da sera ve açıkta üretilen ürünlerin pazar sıkıntısı yaşamayacağını belirten TÜSEMKOM Başkanvekili Halil Öztürk, “Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası ile başlattığımız bu proje, Türkiye’de uygulanması gereken örnek bir projedir. Çal’da üretilen ürünleri alma garantisini bizzat kendim verdim. Tüm yükümlülükleri üstlendik. Üreticinin serada veya açıkta ürettiği ürünün hasadına gelene kadar gelişimine kadar Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası’nın desteğiyle tüm çalışmasını yapıyoruz.İşi bilen ziraat mühendisi, doğru ilaçların kullanımı ve insan sağlığına hiç bir zararı olmayan ürünler üretilmeye başlandı. Tarım için elverişli bir bölgedir. Çal’da mini bir tarım kent modeli hayata geçiriliyor. Artık Türkiye’nin önemli ihracat şirketleri Çal’a gelerek alanları geziyor. Pazar sıkıntısı yaşanmayacak. Bu projenin doğru olduğunu göstermek için Çal’da bir araya gelerek büyük bir tanıtım organizasyonu yapacağız” diye konuştu.