Kredi kartındaki taksit sınırlamasında yeni dönem dün başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) başta cep telefonu, gıda ve akaryakıt olmak üzere bazı ürünlerde taksit yasağı getirdi. Geriye kalan ürün gruplarında da taksit sayısı 9 ile sınırlandırıldı. Bu düzenlemenin hayata geçtiği ilk günde AVM’ler ile cadde ve sokaklardaki mağazalarda gündem taksit oldu.
AVM’lerde elektronik, beyaz eşya, mobilya ve kuyumculuk mağazaları formül arayışlarına girerken, AVM’lerdeki büyük mağazaların taksitteki yeni düzenlemeye uygun hareket ettiği görülüyor. Sokakta esnafın ise “önce taksit, kalanı senet” sistemine yöneldiği dikkat çekiyor.

 

Kliksa.com ve Gold Bilgisayar’ın aralarında bulunduğu bazı online mağazalar da taksit yasağı gelen cep telefonunda hediye kartı üzerinden 9 taksit yapıyor. Bu sistemde tüketici alacağı telefon bedeli kadar hediye kartı alıyor, bu kart alınırken de kredi kartını kullanıyor. Yani taksitle alınan cep telefonu değil, hediye kartı olarak görünüyor.

ELEKTRONİKÇİ DÜŞÜNÜYOR

AVM’lerdeki büyük elektronik ve beyaz eşya satışı yapan mağazalar şirket merkezlerine göre hareket ediyor. Mağazadaki çalışanlar müşterileriyle ve kendi aralarında bu yeni yönetmeliği konuşuyor. Yöneltilen sorular ise genelde aynı: ‘Taksit kalktı mı, şimdi ne yapacağız?’

Ama büyük mağazalara merkezlerinden ulaşan tebliğlerde ürünler ve taksit sayıları belli. Cep telefonları, altın, gıda, akaryakıtta taksitlendirme yok. Mobilya, beyaz eşya ve elektronik ürünlerde en fazla taksit süresi 9 ayı geçemeyecek. Mağazalar bir ‘formül’ bulunacağı düşünüyor, çünkü sınırlamanın ilk gününde tüm bu ürün gruplarındaki satışlar önceki cumartesi günlerine göre oldukça düşük kalmış.

KUYUMCU FORMÜLÜ

Altında sert önlemin gelmesi sonrası kuyumculuk mağazaları ‘kesinlikle bir çözüm bulacaklarını’ söylüyor. Bazı kuyumcular, bankaların ‘taksit öteleme’ fırsatlarını kullanarak ‘üç taksite varan’ bir model üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. Kuyumcular özellikle düğün sezonlarında ve tek taş pırlanta ürünlerinde ‘taksit yok’ deyip müşteriyi kaçırmayı göze alamıyor bu yüzden hafta sonu gelen müşterilerini hafta içi tekrar mağazaya çağırıyorlar.

GEÇMİŞE DÖNÜŞ!

Cadde ve sokaklardaki mağazalarda da gündem aynı. Esnaf taksit sayısını nasıl çoğaltabilecekleri üzerine yoğunlaşmış çünkü yıllardır satış yaptıkları tanıdık müşteriyi kaçırmak istemiyorlar. Mobilya ve beyaz eşya mağazaları sahipleri ‘En fazla 9 olan taksit yetmez, insanlar daha fazlasını istiyor çünkü bu pahalı geliyor. Biz de aynı taksiti yaparsak gözlerinde büyük mağazalardan farkımız kalmaz’ diyor.

Belki de en hazır formül mahalle esnafında. Çünkü sistemlerini daha önceden hazırlamışlar bile. Peşinatı karttan çekiyor veya ürün grubuna göre kartın yapabileceği taksit miktarını uyguluyor ardından buna ek olarak müşteriye senet yazıyorlar. En fazla 9 taksit varsa mahalle esnafı buna ek olarak 6-9 aylık senet yapıyor. Vadeyi 18 aya kadar uzatıyor.
Sokak aralarında cep telefonu satan mağazalarda ise çok yeni bir sistem yok. 24 ay taahhüt verilen faturalı hatlar üzerinden taksitli satışa devam edecek gibiler, yine burada da ‘tanıdık müşteri’ye senetli satış mümkün.